Hollanda’da çok sayıda cami ve İslami kuruluşunun, kuran kurslarını denetim altına almak isteyen Eğitim Bakanı Wiersma’ya karşı açtığı dava Yargıtay’dan geri döndü. Adalet Bakanı Yeşilgöz, Bakan Wiersma hakkında soruşturma açılmayacağını açıkladı.

Hollanda'daki çok sayıda cami ve İslami kuruluşun çatı organizasyonu Rijmond İslami Kuruluşlar Birliği (SPIOR) geçtiğimiz yıl Aralık ayında, İlk ve Orta Eğitim Bakanı Dennis Wiersma hakkında dava açtı. SPIOR; bakanın hafta sonu Kuran kurslarını denetim altına almakta çok ısrarcı davrandığını ve bakanın “toplumun bir kesimini aşağılama, kin ve ayrımcılığa tahrik” suçu işlediğini belirtti. 

“Kovuşturmaya gerek yok”
Bakan hakkında açılan davaya bakan Yargıtay Başsavcısı Edwin Bleichrodt, davanın kovuşturulmasına gerek olmadığına karar verdi. Bleichrodt, Bakanın açıklamalarının ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu ve kanunen cezalandırılamayacağını belirtti. 

Yargıtay’ın bu kararının ardından, Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz de Bakan Wiersma hakkında cezai soruşturma talimatı verilmeyeceğini açıkladı. 

Tüm bu gelişmelere rağmen Temsilciler Meclisi’nin farklı bir karar alma yetkisi halen bulunmakta. Anayasaya göre Meclis yine de Başsavcı Bleichrodt'a Wiersma aleyhinde cezai soruşturma başlatma emri verebilir.

Bakanlık yetkilileri: İfade özgürlüğü ihlali
Wiersma, geçtiğimiz yıl aralık ayında konu ile ilgili olarak Meclise bir açıklama gönderdi. "Hollanda genelinde Selefilerin kontrolündeki en az 50 kursta 1000'den fazla çocuğa anti-demokratik, uyum ve hukukun üstünlüğü karşıtı inançların dayatılmasının üzücü olduğunu" vurgulayan Bakan "Paralel toplum" endişesini dile getirdi. 

Bakan, hangi görüşten olursa olsun, yaygın eğitimdeki aşırılıklara karşı harekete geçeceğini belirtti ve hafta sonu Kuran kurslarının denetim altına alınması konusunda teftiş kuruluna daha fazla seçenek sunmak için yasa değişikliği önerisinde bulundu.  

Bakanlık yetkilileri ise Wiersma'nın önerilerinin anayasaya aykırılık teşkil ettiğini ve bu nedenle uygulanmasının zor olduğunu bildirdi. 

Wiersma'nın, bu önerisinin, "ebeveynlerin, çocuklarını nasıl yetiştirdiğini belirlemeye çalışmak anlamına geldiğini" vurgulayan Bakanlık bürokratları, bunun ifade özgürlüğü gibi bazı temel hakların ihlaline yol açacağını dile getirdi.

© Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.