RTL Nieuws’un ortaya çıkardığı ve milyonlarca kişinin isim ve adres bilgilerinin görünür hale geldiğini gösteren açık ile ilgili haber, Hollanda gündemine bomba gibi düştü. Tapu ve Kadastro Dairesi, profesyonel kişiler için olan bölümde, kayıt sürecinde bir 'güvenlik açığı' olduğunu ve bu şekilde isim üzerinden haksız yere arama yapılabildiği bilgisini doğruladı.

Normal şartlarda sadece noterler ve icra memurlarının erişebileceği korumalı bölümde bir ev satın almış olan kişilere ait bina ve arsa bilgileri saklanıyor. 

Sisteme erişmek çocuk oyuncağı
RTL'ye göre, insanlar oldukça basit bir şekilde başkası gibi davranarak profesyonel bir hesap açıp milyonlarca isim ve adrese erişim sağladılar. Bu sayede, aralarında yargıçlar, avukatlar, politikacıların da olduğu milyonlarca kişinin ikamet adreslerine ulaştı.

Bu sisteme girildiğinde; adres bilgisi üzerinden o evin kaça satıldığı, kime satıldığı veya alınan kredi bilgilerine ulaşmak mümkün. Aynı zamanda isim üzerinden arama yaparak da kişinin ikamet adresine ulaşılıyor.  Uzmanlara göre bu durum büyük bir güvenlik açığı oluşturuyor. 

Tedbir alınacak
Kadastro Dairesi, isim üzerinden arama yapma olasılığının "asgariye indirileceği" tedbirler alacağını duyurdu. Kurum isim üzerinden arama yapabilen kişilerin sayısını da azaltmayı planlıyor ancak bunun için yasal düzenleme yapılması gerektiğini belirtiyor. Bunun yanı sıra “kişilerin isimlerinin geçici olarak gizlenmesi” de kurumun planları arasında bulunuyor.

Veri Koruma Otoritesi uyardı
Hollanda Veri Koruma Otoritesi (AP) yaşanan ciddi açık nedeniyle Kadastro Dairesine sorunu çözme talimatı verildiğini açıkladı. AP sözcüsü Kadastro’nun, "sisteme yetkisiz erişimi engellemek" için "bir dizi kısa vadeli önlem" aldığını kaydetti. Ancak bunun yeterli olmadığını belirten sözcü, hükümetin bu tür risklerin söz konusu olabileceği çok sayıda kamu kaydı bulunduğunu hatırlatarak, AP'nin kabineyi, kamu kayıtlarındaki kişisel verilere erişimi uygunsuz kullanıma karşı daha iyi korumaya çağırdığını belirtti.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Wikipedia

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş