Merkezi İstatistik Bürosundan (CBS) alınan rakamlara göre bu yıl belediyelerin vergi ve harçlardan elde edeceği düşünülen geliri 2023 yılına kıyasla yüzde 8.5’in üstünde artacak. Ülke genelindeki belediyelerin 13,3 milyar euro gelir elde edeceği tahmin ediliyor.

Belediyeler, inşaat izni ve turist vergisi gibi alanlarda değişkenlik gösterse de, bu yıl birçok vergi ve harç miktarının artacağı belirtiliyor. Belediyelerin elde ettiği en yüksek gelirler taşınmaz mal, atık toplama ve kanalizasyon vergileri ile park ücretlerinden kaynaklanmakta.

CBS rakamlarına göre  bu yıl belediyeler taşınmaz mal vergisini (ozb), ortalama yüzde 7,5 oranında artırarak,  5,5 milyar euro elde etmeyi hedefliyor. Belediyeler Ozb gelirini istediği bir alanda kullanma yetkisine sahip.

Ozb vergi diliminin en fazla artacağı şehir ise Rotterdam. Bu şehirde ozb vergi oranı geçen yıla göre yüzde 13 artacak. Utrecht’te yüzde 7 oranında zam yapılacak. Amsterdam ve Den Haag’da ise yüzde 5’lik bir artış olacak.

Belediye kasasının önemli diğer iki gelir kaynağı atık toplama ve kanalizasyon vergileri. Atık toplama vergisinden elde edilen gelir sadece atık taşıma ve arıtmaya kullanılabiliyor. Kanalizasyon vergisi geliri ise atık ve yağmur suyu sistemleri için kullanılmak zorunda.

Bir diğer belediye gelir kaynağı olan park ücretleri özellikle Amsterdam, Rotterdam ve Utrecht şehirlerinde diğer şehirlere göre çok fazla arttı. Otopark ücretlerinden elde edilen gelirin bu yıl neredeyse yüzde 11 artarak 1,3 milyar euronun üzerine çıkması bekleniyor. Amsterdam’da 39,4 milyon euro, Rotterdam’da 37,3 milyon euro ve Utrecht'te ise 14,2 milyon euroluk bir artış bekleniyor.

Bir başka zam yapılan tarife ise kimlik yenileme işleminde alınan belediye hizmet bedellerinde yaşanacak. Bu hizmetlerde ortalama yüzde 50’lik bir artış olacak. Tüm belediyelerin bu kalemden elde edeceği gelirin 328 milyon euro olacağı tahmin ediliyor.

Bunun yanı sıra bu yıl on yıllık sürenin sonunda pasaportlarını yenilemek için başvuranların sayısının milyonları bulacağı ve belediye kasalarına ek gelir sağlayacağı tahmin ediliyor.

CBS’e göre bu yıl tüm belediyelerin elde edeceği turist vergisi geliri toplam 538 milyon euroya çıkacak. Bu durumda en karlı olan şehirlerin başında Amsterdam ve Rotterdam gelecek.

Giderek daha fazla belediye köpek vergisini kaldırdığını açıklıyor. Vergi gelirlerinde tek düşen kalem de köpek vergisinde yaşanıyor. CBS rakamlarına göre belediyelerin bu vergiden elde ettiği gelir 141 milyondan 138 milyona gerileyecek.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.