Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) rakamlarına göre bu yıl belediyelerin vergiler vasıtasıyla elde etmeyi düşündüğü gelir, bütçede belirlenen miktardan yüzde 6,1 daha fazla olacak. Hollanda’da belediyeler bu yıl kanalizasyon ve çöp vergisi gibi kalemlerden 12,2 milyar euroluk bir gelir elde etmeyi hedefliyor. Başka bir değişle atık su, çöp vergileri veya park ücretleri gibi bazı kalemler zamlanacak.

CBS rakamlarına göre vatandaşların bu yıl kişi başına ödeyeceği vergi miktarı ortalama 687 euroya çıkacak. Bu rakam geçen yıl toplanan vergilere göre yüzde 5 daha fazla.

Belediyeler tarafından alınan emlak vergisi (OZB), atık vergisi, kanalizasyon vergisi ve otopark gelirleri toplam verginin yüzde 86'sını oluşturmakta.

Emlak vergisi
CBS rakamlarına göre belediyelerin emlak vergisinden elde edeceği toplam gelir, 2021 yılına göre yüzde 7,4 artarak, 5 milyar euroya çıkacak. Emlak vergisindeki artış evlerin satış bedelindeki (WOZ değeri) artıştan kaynaklanmakta. CBS bu yıl bir evin WOZ değerindeki ortalama artışın yüzde 17 oranında gerçekleştiğini belirtti.

Dört büyük şehirdeki emlak vergisi gelirlerindeki artış yüzde 19 ile Hollanda ortalamasının oldukça üstünde. Dört büyük şehir arasında, emlak vergisi gelirlerinde en fazla artış Amsterdam'da (yüzde 25) en az artış ise Rotterdam'da (yüzde 10).

Kanalizasyon ve atık vergisi
Merkezi İstatistik Bürosu 'na göre kanalizasyon bakımı ve atık işleme maliyetlerinin artması nedeniyle bu yıl atık ve kanalizasyondan daha fazla vergi alınıyor. Atık vergisi geçen yıla göre yüzde 5,3 ve kanalizasyon vergisi ise yüzde 4,5 artacak.

Park ücretleri
Bunun yanı sıra park ücretlerinden elde edilen gelir de ciddi şekilde arttı. CBS verilerine göre bu kalemde belediyelerin kasasına 1,2 milyar euroluk gelir elde edilecek. 

CBS’e göre dikkat çekici bir şekilde, Rotterdam belediyesi artışın neredeyse üçte birini oluşturuyor. Gelecek yıldan itibaren şehirde, halka içinde kamuya ait park yerleri akşam saat 23: 00'e kadar paralı olacak ve merkez bölgedeki park yerlerinin ücretlerine zam yapılacak.

Aynı şekilde Amersfoort ve Haarlemmermeer belediyelerinde de park ücretlerine zam yapılacak. Amersfoort belediyesinde park ücretleri yüzde 26 ve Haarlemmermeer belediyesinde ise yüzde 35 zamlanacak.

Turist vergisi
Belediye vergilerinde zamlanacak bir diğer kalem ise turist vergilerinde olacak. Bu kalemde 2023'te 429 milyon euroluk gelir elde edilmesi hedefleniyor. Bu, bir yıl öncesine göre yüzde 14 daha fazla. Amsterdam belediyesi 2023 turizm vergisi gelirinde yüzde 22 Rotterdam ise yüzde 27 artış sağlamayı hedefliyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.