Evde yaşayan ağır engelli çocuğu olan ailelere çifte çocuk parası veriliyor. Birçok ailenin ise bu yardımdan haberi bile yok. Hükümet çifte çocuk parası hakkı bulunan ancak bu hakkı kullanmayan aileleri bizzat bu konuda bilgilendirerek bu haktan yararlanmalarını sağlamak istiyor.

Hükümet, 3 ila 18 yaş arasında, ağır engelli ve uzun süreli bakıma muhtaç çocuğu bulunan ebeveynlerin arasında çifte çocuk parası hakkı olduğu halde başvuru yapmamış binlercen aileye ulaşmak için harekete geçti.

Sosyal İşler Bakanı Karien van Gennip’in (CDA) hazırladığı yeni yasa tasarısında, ağır engelli çocuğa sahip ailelerin çifte çocuk parası almaya hakkı bulunduğu ancak, bazı ailelerin bu kuraldan haberdar olmadığı için başvuru yapmadığına yer verildi. Bakan Van Gennip ailelerin mevcut yükünün çok fazla olduğunu, bu anlamda onlara daha fazla destek vermek istediklerini belirttiği tasarıda, ailelerin özellikle bu yardımdan yararlanmalarını sağlamak istediğini dile getirdi.

Yardımlar CIZ’in kararına göre belirleniyor
Bakım Değerlendirme Merkezi CIZ kişilerin alacağı yardımın derecesi ve yoğunluğuna karar veriyor. Yaklaşık 30 bin çocuğun CIZ raporu bulunuyor ancak bunların 3 bini için halen çifte çocuk parası başvurusu yapılmamış gözüküyor.

Geriye dönük işlem başlatılacak
Hükümet engelli çocuğu bulunan ailelere geriye dönük olarak da destek olmak istiyor. 

Mevcut sisteme göre çocuk paralarını ödeyen Sosyal Sigortalar Bankası (SVB) ile CIZ arasında bilgi alışverişi yapılmasına izin verilmiyor. Yeni tasarıya göre bu sistemde de değişiklik olacak. CIZ bir çocuk için yardım hakkı tanımlaması yaptığı zaman, bu bilgiyi SVB’ye iletecek. Bu sayede SVB de ailelere ulaşarak, çifte çocuk parası alma hakları olduğunu bildirecek. 

Bakanın tasarısı yasalaşması halinde ailelere geriye dönük olarak da çifte çocuk parası hakkı tanına bilecek ve bu yardımlar ailelere ödenebilecek. Bilindiği üzere geriye dönük ödemeler çocuk paralarında verilmeye başlandı ancak engelli çocuklar için çifte çocuk paralarında henüz uygulanmıyordu.

Amaç: Ailelerin yükünü hafifletmek
Bakan Van Gennip, engelli çocuğu bulunan ailelerin yükünü hafifletmek istediklerini belirtirken, bu ailelerin örneğin, Kişisel Yardım Bütçesi (PGB) veya Wlz başvurularıyla uğraştıklarını, bunun yanı sıra çocuklarının bakımını da üstlendiklerini dile getirdi.

Bakan “Çift çocuk parasına erişimi mümkün olduğunca erişilebilir kılmak ve ebeveynleri bu anlamda rahatlatmak önemlidir.” dedi.

Foto: Markus Spiske - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın