Hükümet, 1 Ocak 2024'ten itibaren alkolsüz içecekler üzerindeki tüketim vergisini artırmayı ve 2024’den itibaren de maden suyundaki tüketim vergisini kaldırmayı hedefliyor. Bu nedenle sadece kola ve meyve suyu gibi içeceklerin fiyatı değil, aynı zamanda süte alternatif olarak kullanılan bitkisel bazlı örneğin yulaf sütü, badem sütü gibi içeceklerin fiyatları da litre başına ortalama 26 sent artacak.

Rijksoverheid sitesinde yer alan bilgiye göre önümüzdeki yıldan itibaren limonata (şurup dahil), meyve suları, sebze suları, maden suyu, alkolsüz bira, %0,5 veya daha az alkol içeren düşük alkollü bira, maksimum %1,2 alkol içeren diğer içeceklerin 100 litresinin fiyatı 17,30 eurodan 26,13 euroya çıkacak. 

Hükümetin alkolsüz içeceklerde getireceği ve halk arasında “limonata vergisi” olarak adlandırılan tüketim vergisinin amacı insanları daha sağlıklı seçimler yapmaya yönlendirmek. Bunun yanında devlet kasasına vergiden gelecek geliri artırmak. Yeni tüketim vergisi ile birlikte devlet kasasına 300 milyon euro gelir elde edileceği belirtilmekte.

“Limonata vergisine” karşı çıkanlar da var
Başta vejetaryen ve veganlar olmak üzere sağlık açısından daha iyi olduğunu düşündüğü için kullanılan bitkisel bazlı ürünlere gelecek zam bazı çevrelerin eleştirilerine neden oluyor. Bu vergiye karşı çıkan bir üniversite öğrencisinin başlattığı imza kampanyası ise şimdiden 40 bin kişi tarafından imzalandı.

Üniversite öğrencisi Misty Mason bunun adil olmadığını düşünüyor. Süt alternatiflerine daha yüksek vergi uygulanmasının adil olmadığını belirten Mason, bununla birlikte inek sütünün ve çikolatalı sütün bu vergiden muaf tutulduğuna dikkat çekiyor.

Yulaf sütü üreticisi Oatly, dilekçeyi destekliyor ve hatta bir kampanya başlattı. Amsterdam'da birçok yerde, üzerinde bir paket yulaf sütünün fotoğrafı, dilekçeye yönlendiren bir QR kodu ve "Bu bir limonata değil, hükümet öyle diyor." yazılı billboardlar astırdı.

Dilekçe bitkisel beslenmeyi teşvik eden dernek ve kurumlar tarafından da destekleniyor.

Van Ooijen: “Bu ürünleri muaf tutmak mümkün değil”
Sağlık Devlet Sekreteri Maarten van Ooijen, Trouw'a yaptığı açıklamada yulaf sütünün fiyatının artmasının 'istemsiz, istenmeyen ve hatta mantıksız bir etkisi' olduğunu kabul etti ancak şimdilik vergi artışını uygulamaya devam etmek istediğini belirtti. Van Ooijen'e göre, sütlü içeceklerini ayrı bir kategoriye koymak ve bu nedenle vergi artışından muaf tutmak teknik olarak mümkün değil.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş