Ukrayna'daki savaş ayçiçeği yağında kıtlık tehlikesini de gündeme getirdi. Bu durum insanların stok yapma isteğini artırdı. Bazı süpermarketler müşterilerine “kişi başına 1 şişe” sınırı getirdi. Ancak uzmanlara göre bu durum vatandaşları stok yapmaya yönlendirdi. 

Bir şişe Ayçiçek yağı almak için market market gezen vatandaşlar, birçok marketin rafının boşaldığını gördü. PLUS ve Jumbo marketleri bazı bölgelerde “kişi başına 1 şişe” kotası uygulamaya başladı.

Sektör dengesi mi? Yağ kıtlığı mı?
“Arz tükendiğinde, herkesin satın alabileceğinden ve insanların ihtiyaç duyduğundan fazlasını stoklamadığından emin olmanız gerekir.” diyen Merkezi Gıda Ticaret Bürosu Direktörü Marc Jansen, normalde sektör olarak günde ne kadar yağ satıldığının bilindiğini ve tüm zinciri buna göre ayarladıklarını dile getirdi.

Sadece bazı bölgelerde ve bazı marketler tarafından yağlara kota uygulandığını belirten Jansen, insanlara “stoklamayın” denemeyeceğini belirtirken, “O zaman insanlar fazladan stoklamaya başlayacak. Bunu korona krizinde tuvalet kağıdıyla da gördük. Ancak şimdi durum farklı çünkü gerçek bir kıtlık var.” dedi.

Birkaç hafta içinde satın alınamayacak!
Hollanda üçte ikisi Ukrayna'dan gelen ayçiçek yağına bağımlı. Yağ sektörü çatı organizasyonu MVO direktörü Frans Claassen Avrupa'ya daha fazla ayçiçek yağı gelmesini beklemiyoruz. Hollanda'da yağ stoku hala var, ama çok fazla değil. Birkaç hafta içinde artık ayçiçeği yağı satın alınamayacağını düşünüyoruz.” diyor.

Jansen ise paniğe kapılmaya gerek olmadığını, çünkü ayçiçeği yağının yerini tutacak Kolza yağı, salata yağı ve zeytinyağı gibi pek çok alternatifin bulunduğunu belirtiyor.

Olmayana karşı aşırı ilgi
Tüketici psikoloğu Tom van Bommel, “olmayana karşı aşırı ilgi” davranışının aslında iyi bir pazarlama taktiği olduğunu savunuyor. 

EditieNL’e konuşan Van Bommel, "Eğer sadece ‘bu kadarını alabilirsin’ deniyorsa, o zaman talep muazzam bir şekilde artar. Asla ayçiçek yağı almayan insanlar bile bir anda onu alırlar.” şeklinde açıklıyor.

Açıklamasında; “Alamadığımız şeyleri elde etmek istiyoruz. Bu kafamıza işlemiş," diye devam eden Van Bommel, bu nedenle şirketlerin sıklıkla bilinçli olarak bu taktiği kullandığını söylüyor ve ekliyor "Örneğin, Booking.com'da sadece iki otel odası kaldı diyor. O zaman hemen harekete geçme eğilimine giriyoruz." 

Yağ konusunda şuanda gerçekten bir eksiklik yaşandığını belirten van Bommel ama bunun, insanların aniden fazladan ayçiçek yağı almaya başladığı anlamına da geldiğini vurguluyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın