Hollanda’da korkulan oluyor, gıda endüstrisinin son birkaç aydır ısrarla söylediği gibi, ayçiçeği yağı stokunun neredeyse sonuna gelindi. Süpermarket raflarındaki yağların sayısı giderek azalmaya başladı ve hatta bazı marketlerde bulunamıyor.
Özellikle ramazan ayına sayılı günler kala, marketlerin ayçiçek yağı için müşteri başına kota uygulamasının yanı sıra bölgesindeki market raflarında yağ kalmadığını söyleyen vatandaşların sayısı da giderek artıyor.
Hollanda, Ukrayna'dan gelen ayçiçek yağına çok bağımlı. 2010'dan bu yana ayçiçeği yağı ithalatın neredeyse yarısı, geçen yıl ise dörtte üçünden fazlası Ukrayna’dan geldi. Yağlar ve katı yağlar zincir organizasyonu MVO’ya göre, Rus işgali nedeniyle ithalat neredeyse tamamen durdu. Geçtiğimiz hafta açıklama yapan MVO, ayçiçek yağı stokunun Nisan ortasına kadar ancak yeteceğini duyurdu.
Ürün etiketleri sorun olmaya başladı
Tüketicilerin yaşadığı bu sıkıntı aynı zamanda ürettiği ürünlerin içeriğini ayçiçek yağı ile hazırlayan firmalar için de geçerli.
Birçok firma şimdiden ürün içeriğindeki Ayçiçek yağı yerine farklı yağları kullanmaya başladı. Ancak bu durum firmaların ürün etiketlerini de değiştirmesi zorunluluğunu gündeme getirdi.
Yasal olarak ürünlerinde ayciçek yağı yerine kolza yağı, palmiye yağı veya soya yağı gibi farklı yağları kullanmak zorunda kalan üreticiler, bu değişimi ürün etiketlerinde de belirtmek zorundalar.
Branş organizasyonu MVO direktörü Frans Claassen NU.nl'ye yaptığı açıklamada etiket değiştirme işinin tahmin edilenden çok daha uzun süreceği uyarısında bulundu.
Ayçiçek yağının market raflarında satılan bisküvilerden, mayoneze ve vegan ürünlere kadar yaklaşık 2 bin ürünün içeriğinde bulunduğunu belirten Frans Claassen, ayçiçek yağı yerine kolza yağı, palmiye yağı veya soya yağının kullanılacağını, bu yağların ürün kalitesinde değişiklik yaratmayacağını belirtti.
Claassen, "Bütün bu yağlar rafine edilmiştir, bu nedenle yağ değiştirilebilir" dedi.
NVWA etiketler konusunda harekete geçti
Bu gelişme karşısında kurallarda yumuşatmaya giden Hollanda Gıda ve Tüketim Malı Güvenliği Kurumu NVWA’da etiket değişimi konusunda “elde olmayan nedenler” oluştuğunu belirterek, yağ sıkıntısı nedeniyle ürün içeriğinde değişiklik olsa da etiketini değiştirememiş şirketlerin, geçici olarak ceza almayacağını açıkladı.
Ancak ürün içeriğinden dolayı alerji riski bulunan ürünlerde, etiketin üzerine uyarıcı ikinci bir etiket yapıştırılması gerekecek.
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.
Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu
WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın