Önümüzdeki yıldan itibaren asgari ücret sisteminde köklü bir değişiklik hayata geçirilecek. Her sektör için geçerli olacak yeni sistemde ücretler aylık miktar yerine saatlik ücret üzerinden hesaplanacak.  Hükümet, bu değişiklikle birlikte hem işçi haklarını iyileştirmeyi ve ücret düzeylerini daha adil bir şekilde ayarlamayı, hem de genç çalışanları desteklemeyi hedefliyor.

Yeni Saatlik Asgari Ücret (het minimumuurloon) düzenlemesi, asgari ücretle çalışan herkesi için geçerli olacak. Yeni düzenleme ile birlikte mevcut sistemde geçerli olan “sabit aylık, haftalık ve günlük asgari ücret” uygulamalarına son verilecek.

Saatlik Asgari Ücret uygulaması aynı zamanda çalışma süreleri üzerinde etkili olurken, esnek çalışma modelinin de daha yaygın bir şekilde kullanılmasına katkı sağlayacak. 

Yeni düzenleme
1 Ocak 2024'ten itibaren işverenler yasal olarak çalışanlarına en az belirlenen saat ücreti üzerinden ödeme yapmakla yükümlü olacak. 21 yaş ve üzeri tüm çalışanlar için standart saatlik asgari ücret, 21 yaşın altındaki çalışanlara ise en az saatlik gençlik asgari ücreti üzerinden ödeme yapılacak.

İşverenlerin hazırlık yapması gerekiyor
Yeni düzenleme işçiler kadar işverenleri de ilgilendiriyor. Mevcut toplu iş sözleşmeleri ve iş sözleşmelerindeki anlaşmaların yeni hukuk sistemine uyacak şekilde ayarlanması gerekiyor. 

Sosyal İşler ve Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan ve işverenlerin Saatlik Asgari Ücret uygulamasına geçiş döneminde yardımcı olmayı hedefleyen sık sorulan sorular ve örnek hesaplamaların yer aldığı bir kitapçık bulunmakta. Kitapçığa bu link üzerinden ulaşabilirsiniz. 

Saatlik Asgari Ücret miktarı
Yeni düzenlemede geçerli olacak asgari saat ücreti miktarı, her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz günlerinde enflasyona endeksli olarak yeniden belirlenecek. 

1 Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek olan saatlik asgari ücret bedelinin bu yıl Ekim ayında açıklanacağı belirtiliyor.

Konu ile ilgili geniş bilşgi için Rijksoverheid web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş