2024'ten itibaren eğitim borcunun faiz oranları ciddi oranda arttı. Bu yılki faiz oranı yüzde 2.56. Bu oran, yüzde 0.46 olan geçen yıla kıyasla beş kattan fazla bir artış anlamına geliyor.

Geçen yıl eğitim gören ve temel hibe almaya hak kazanan öğrenciler faiz oranındaki değişiklikten bu yıl etkilenmeyecek. Bu öğrenciler için faiz oranı 2024’de yüzde 0,46’da sabit kalacak.

Faiz oranlarının yükselmiş olması, herkesin bu oranı ödeyeceği anlamına gelmiyor. Eğitimlerini tamamlamış olan kişiler için faiz oranı her beş yılda bir sabitlenmekte.

Buna göre;

  • 2017'de mezun olan kişiler önümüzdeki dört yıl boyunca yüzde 0,46 ödemeye devam edecekler.
  • 2018 ile 2023 yılları arasında mezun olanlar yüzde 2.56 üzerinden ödeme yapacak. 
  • Yeni faiz oranı, halen eğitim gören kişiler için de geçerli olacak. bu kişiler için faiz oranı her yıl yeniden hesaplanacak ve sabitlenecek.
  • 2015-2016 akademik yılından önce mezun olanlar, öğrenim borcunu 15 yıl içinde ödemek zorunda. Bu kişiler için faiz oranı yüzde 1,78'den yüzde 2,95'e yükseldi. Öğrenci bu yükselişi ancak 2024 yılında yeni bir sabit faiz dönemi başladığında fark edecek.
  • 2015-2016 akademik yılından sonra mezun olan ve yeni bir sabit faiz dönemi başlayan herkes için faiz oranı yüzde 2,56 oldu. Bu gruba öğrenim borçlarını geri ödemeleri için 35 yıl süre tanınmakta.

Şanslı olan bazı öğrenciler beş yıl daha yüzde 0,46 ya da yüzde 1,78'den, hatta birkaç yıl daha yüzde 0 faizden yararlanabilecek. Dolayısıyla, herkes artan faiz oranlarından hemen etkilenmeyecek.

Eğitimde Temel hibe hakkı
Öğrencilerin en fazla dört yıl boyunca temel hibe alma hakkı bulunuyor. Ancak istisnalar da var. MBO 1. veya 2. seviye öğrenciler, en az 18 yaşında olmak koşuluyla, eğitimi süresince her zaman temel hibe alma hakkına sahip.

Bu öğrenciler 10 yıl içinde mezun olursa, temel hibeyi ve faizini geri ödemek zorunda değil. Temel hibe almaya hakkı olmayanlar veya artık hakkı olmadığı için fazladan borç alanlar, eğitiminden sonra bu tutarı faiziyle birlikte geri ödemek zorunda.

Bu yıl öğrencileri etkileyecek diğer değişiklikler için bu linki ziyaret edebilirsiniz.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Sincerely Media - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.