2024'ten itibaren öğrenim borcunun faiz oranları ciddi oranda artacak, ipotek kuralları değişecek ve enflasyon öğrencilerin borcunda önemli bir etki yapacak. Sonhaber.eu olarak öğrenciler için 1 Ocak 2024’ten itibaren nelerin değişeceğini listeledik.

Öğrenim borcu faiz oranı
2017'den bu yana büyük bir öğrenci grubu için faiz oranı yüzde 0'dı, ancak 2022’den beri artıyor. Hangi oranın sizin için önemli olduğu, mezun olduğunuz yıla ve hangi programa dahil olduğunuza bağlı.

Mevcut öğrenciler için durum
Şu anda eğitim gören ve temel hibe almaya hak kazanan öğrenciler için faiz oranı bir yıl için sabit. Faiz oranı 1 Ocak'tan itibaren yüzde 0,46'dan yüzde 2,56'ya yükselecek. Öğrencilerin en fazla dört yıl boyunca temel hibe alma hakkı bulunuyor. Ancak istisnalar da var. MBO 1. veya 2. seviye öğrenciler, en az 18 yaşında olmak koşuluyla, eğitimi süresince her zaman temel hibe alma hakkına sahip.

Bu öğrenciler 10 yıl içinde mezun olursa, temel hibeyi ve faizini geri ödemek zorunda değil. Temel hibe almaya hakkı olmayanlar veya artık hakkı olmadığı için fazladan borç alanlar, eğitiminden sonra bu tutarı faiziyle birlikte geri ödemek zorunda.

2015'ten sonra mezun olanlar
Zaten mezun olanlar için, işler biraz farklı. Bu durumda öğrenim borcunun faiz oranı her 5 yılda bir sabitleniyor. Yüzde 2,56'lık faiz oranı, bu yıl mezun olan herkes ve 2015-2016 akademik yılından sonra mezun olan ve yeni bir sabit faiz dönemi başlayan herkes için geçerli. Bu gruba öğrenim borçlarını geri ödemeleri için 35 yıl süre tanınmakta.

2015'ten önce mezun olanlar
2015-2016 akademik yılından önce mezun olanlar, öğrenim borcunu 15 yıl içinde ödemek zorunda. Bu kişiler için faiz oranı yüzde 1,78'den yüzde 2,95'e yükselecek. Öğrenci bu yükselişi ancak 2024 yılında yeni bir sabit faiz dönemi başladığında fark edecek.

Şanslı olan bazı öğrenciler ise beş yıl daha yüzde 0,46 ya da yüzde 1,78'den, hatta birkaç yıl daha yüzde 0 faizden yararlanabilecek. Dolayısıyla, herkes artan faiz oranlarını hemen fark edecek diye bir durum söz konusu değildir.

Ev satın almak isteyenler
Öğrenciler için iyi bir haber de var. 1 Ocak'tan itibaren ipotek başvurusunda bulunurken öğrenci borcunuzun ağırlığı azalacak. Geçen yıl, bir ipotek hesaplanırken orijinal öğrenci borcunuz dikkate alınıyordu. Ancak gelecek yıl, her ay geri ödediğiniz miktar daha önemli hale gelecek ve daha erken dikkate alınacaktır.

Ayrıca, öğrenim borçları Bureau Krediet Registratie'ye (BKR) kaydedilmeyecek. Böylece daha yüksek bir ipotek alma şansı doğacak. Yine de çok fazla borçlanma ve aylık giderleri ödeyememe riski ile karşılaşmamak için dikkatli davranmakta fayda var.

Diğer bir önemli konu ise şu: Evinizi sattığınızda öğrenim borcunuzu beyan etmediğiniz ortaya çıkarsa, satıştan sonra kalan borcu kendiniz ödemek zorunda kalırsınız. Bu nedenle öğrenci borcunu, Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hakkını kaybetmemek adına gizlememekte fayda bulunmakta.

NHG, koşullar ipotek masraflarınızı ödemenizi engellediğinde bir güvenlik ağı sağlar. Bu hakka, 405.000 Euro'ya kadar bir ev satın alındığında sahip olunur. Bu hak 2024 yılında 435.000 euro'ya ya da enerji tasarrufu önlemleri alındığı zaman 461.100 euro'ya yükselecek.

Enflasyon etkisi: çalışma borcu daha az değerli hale gelir
Bir öğrenim borcunun üzerine gelen tüm faizler, faiz üzerine faiz ödendiği için önemli ölçüde artabilir. Ancak endişelenmeyin, daha düşük bir faiz oranı her zaman daha olumlu olsa da, ekonomistler bu konuda iyimser. Çünkü öğrenim borcunun faiz oranı enflasyondan düşük olduğu sürece, ki şu anda durum böyle, aslında daha faydalı da olabilir.

Faiz oranı yine mi düşüyor?
Geçtiğimiz Ekim ayında Temsilciler Meclisi, öğrencilerin daha az faiz ödemesini sağlayacak bir planı onayladı. Expatlar için vergi avantajının azaltılmasıyla, öğrenci borçlarının faiz oranlarını düşürmek için kullanılabilecek daha fazla para kaldı. Yeni kabine kurulduktan sonra bu planın nasıl uygulanacağı ve uygulanıp uygulanmayacağı netlik kazanacak.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.