Demans (Bunama) halk arasında bir numaralı hastalık. Hollanda’da 290 bin demans hastası bulunmakta. Türk veya Fas kökenli insanlar arasında hastalık hala çok fazla bilinmiyor ve bu konu hakkında çok az konuşuluyor. 

Demans ile ilgili yardım ve destek bulmak veya bu konuda bağlantı kurmanın her zaman kolay olmadığı biliniyor. Bu nedenle; Hollanda Alzheimer Vakfı yenilenen Türkçe web sitesi ve tanıtım broşürleriyle birlikte, Türk Demans hastalarını hastalık hakkında bilgilendirebileceği bir kampanya başlattı.

Demans hastalarının sayısı artıyor. Aynı durum Türk yaşlılar arasında da görülüyor. Bu gruptaki kişilerde, bunamaya sebep olan risk faktörü olarak görülen, diyabet ve kalp-damar hastalıkları da daha sık görülüyor 

Hastalık birçok ailede, genellikle utançtan veya bunama hastası ebeveyne saygıdan dolayı, dillendirilemeyen çok fazla üzüntüye de neden oluyor. Türk ve Faslı Hollandalılarla yapılan görüşmeler ‘unutkanlık’ gibi semptomların genellikle yaşlılığa bağlandığını gösteriyor. Bunun yanı sıra teşhisten sonra bazı konularda -örneğin aileye esas mesajı aktarma veya uygun bakımı sağlama gibi- doğru bilgiyi bulmak zorlaşıyor. 

Bulunabilirlik ve erişilebilirlik
Tanıtım kampanyası bakıcılar (Mantelzorgers) ve sağlık alanındaki profesyonellerin işbirliğiyle oluşturuldu. Hollanda Alzheimer Vakfı Direktörü Gerjoke Wilmink kampanya ile ilgili şunları dile getiriyor: “Bu kampanya ile birlikte daha fazla konuya açıklık getirmek istedik. Daha kolay bulunabilen ve erişilebilen yardım ve destek sağlıyoruz. Böylece insanlar; yalnız olmadıklarını bilecek ve hem tanındıklarını hem de kabul edildiklerini hissedebilecekler.”

Demans hastası olan babasının bakımını üstlenen Gül ise şunları dile getiriyor: “Teşhis bizim için büyük bir darbe oldu. Babama ‘hastalığının ne olduğunu’ nasıl anlatacağımı bilmiyordum. Ayrıca Türkçede ‘Alzheimer'ın karşılığının ne olduğunu da bilmiyordum. Evde hepimiz Google'a baktık. Ailem; webde bulduğumuz açıklamalarla babamın durumunu bağdaştıramadı ve inanmak istemedi. ‘Babamda bunlar yok, sadece yaşlılık’ dediler.”

Türkçe yardım ve bilgi
Kampanya Türkçe, Arapça ve Hollandaca dillerinde ve çeşitli yeni yollarla (çevrimiçi ve basılı olarak) bilgi sunuyor. Göç geçmişine sahip şuandaki yaşlı nesil genellikle Hollanda'da büyümediği ve bazen (tıbbi) dile hakim olmadığı için mevcut bilgileri anlayamıyor. Yeni kampanyada bu kişiler çok daha fazla dikkate alındı, örneğin Türkçe konuşan bir doktor bulunmakta. Ayrıca; kültürlere duyarlı bakım kurumlarının genel görünümü ve yardım kılavuzu da bilgilere eklendi.

Demans herkes için farklı bir hastalık ancak, başkalarının hastalıkla nasıl başa çıktığını görmek veya okumak kişiye yardımcı olabiliyor ve bu konuda yalnız olmadığını bilmesini sağlıyor.

Daha fazla bilgi almak için dementie.nl/turks web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sitede aynı zamanda Türkçe broşürler de bulabilirsiniz.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.