Kişiye Özel Leasing (Private leasing) olarak bilinen ve kiralama usulüne dayanan ancak, sözleşmede belirtilen süre sonunda araç mülkiyetinin kiralayan kişiye geçtiği sistem, aslında çok uzun yıllardır biliniyor ve kullanılıyor. Ancak son yıllarda “Helal Leasing” sistemi giderek daha popüler olmaya başladı.

Özel Leasing sisteminde kiralama sözleşmesi bir dizi bileşenden oluşuyor: Aracın satış fiyatı, sözleşme sonunda aracın bedelinden(beklenen) kalan değeri, bakım ve onarım, sigorta, motorlu taşıtlar vergisi, yardım ve fiyata uygulanan faiz. 

Helal Leasing sözleşmesinde ise genel olarak şartlar Özel Leasing sisteminde olduğu şekilde kalsa da aylık ödemelere yansıtılan faiz bulunmamakta. Helal Leasing sisteminde alıcı ile kiralayan şirket arasında aylık bedeller tek bir toplam fiyat üzerinden belirlenmekte. 

Bu sözleşmelerin bir diğer önemli noktası ise aracı kiralayan şirket ile alıcı arasında kurulacak güven ilişkisi temelli olması. 

Genel olarak bu güvenin getirdiği özelliklerin başında örneğin beklenmedik bir şekilde sözleşmeden caymak veya erken feshetmek zorunda kalındığında, taraflar arasında yeniden görüşme sağlanabiliyor ve böylece yeni şartlar altında aylık ücretlerin belirlenebileceği, yeni bir sözleşme yapılabiliyor.

Helal Leasing sistemi Müslümanlara özel olarak hazırlanmış olsa da diğer kişiler de bu olanaktan yararlanabiliyor. Bu sistemle imzalanan sözleşmeler diğer normal kredi sözleşmeleri gibi Kredi Kayıt Bürosu (BKR) kayıtlarına işleniyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.