Hollanda'dan eşe, dosta götürülecek en güzel hediyelerden biri olan lale soğanlarını, yılın her mevsiminde bu pazarda bulmak mümkün.

Peki, her yıl yüz binlerce turist tarafından satın alınan aldığınız bu çiçek soğanlarının aslında hiçbir işe yaramadığını biliyor muydunuz?

Amsterdam Belediyesi Şehir Merkezi Yönetimi ve Kraliyet Çiçek Soğanı Kültürü Derneği (KAVB), Çiçek Pazarı ile lale tarlalarının yoğun olduğu Lisse ilçesinde turistlerin "yapısal biçimde kandırıldıklarını" açıkladı.

Turistlere yönelik aldatmaca nedeniyle Hollanda Tüketici ve Pazarlar Dairesi'ne (ACM) başvuran Amsterdam Belediyesi ile KAVB'ye göre, her yıl turistler tarafından çiçek soğanlarına ödenen yüklü miktarda para boşa gidiyor.

1364 lale soğanından sadece 14'ü çiçek açtı

Konu, geçen yıl Amsterdam'ın yerel televizyon kanalı AT5 tarafından gündeme yaşındı. AT5, "Çiçek Pazarı'nda turistlere tuzak kurulduğunu ve kalitesiz ürünler satılarak, onların kazıklandığını" duyurdu.

Kent turizmine darbe vurduğu gerekçesiyle, belediye yönetimindeki siyasi partilerin tepkisini çeken iddialar, yapılan bir araştırma ile doğrulandı.

Bulb Quality Support adlı araştırma kuruluşu, Nisan ayı sonunda rastgele birer örnek olmak üzere 15 tezgahtan toplam 1364 lale soğanı satın aldı.

Amsterdam Çiçek Pazarı'ndan alınan 1364 soğandan 106'sı tuttu, bunlardan da sadece 14'ü çiçek açtı. Ekilen soğanların sadece yüzde 1'inden verim alındı.

AT5'e göre, Çiçek Pazarı'ndaki aldatmacanın bir başka yönü de, paketlerdeki lale soğanlarının, ambalajların üzerindeki fotoğraflarla eşleşmiyor olması. Yani, aldığınız lale soğanı, genellikle, fotoğraftaki renk ve kalitede değil.

Her yıl 1,5 milyon ziyaretçi ağırlayan Lisse bölgesinden Kees van der Zwet de, "kültürel miras" olarak adlandırdığı çiçek soğanları ile ilgili suistimalin önlenmesini istiyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın 

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!