Online dolandırıcılık hakkında her gün haberler ve bankaların verdiği uyarılara rağmen, vatandaşların neredeyse dörtte biri (yüzde 23) banka hesaplarında kart veya günlük limit belirlememiş durumda. Uzmanlar bu tür bir güvenlik önlemi almanın, internet korsanlarının ve dolandırıcıların işini zorlaştırabileceğine dikkat çekiyor. 

Ipsos'un ABN Amro adına yaptığı bir araştırmaya göre, online suçlar ve dolandırıcılık hala birçok vatandaşın maruz kaldığı sorunların başında geliyor. 

Hollanda’da, bilgisayar veya cep telefonunu ekstra güvenlik yazılımları ile koruma eğilimi oldukça yaygın olmasına rağmen banka hesaplarını korumak için bazı ufak değişiklik yapanların oranı düşük. 

Bilgisayar ve akıllı cep telefonu kullanıcılarının neredeyse yüzde 87’si bu aletlerin bir güvenlik yazılımı kullanıyor. Ancak e-posta, WhatsApp ve sosyal medya hesapları gibi online hizmetler için iki adımlı doğrulama kullananların oranı yüzde 65 ve 'Telefonumu Bul' özelliğini kullananların oranıysa yüzde 58 

Bankacılık işlemlerine bakıldığında da oranların düşük olduğu görülüyor. Banka kartına limit getirenlerin oranı yüzde 65, banka hesabında bir günlük limit belirleyenlerin oranı ise yüzde 67. 

"Günlük kullanıma ve karta limit belirleyin"
ABN Amro dolandırıcılık ve güvenli bankacılık proje lideri Neiske Ritsma, Telegraaf gazetesine yaptığı bir açıklamada, banka hesapları ve kartlarının güvence altına alınabilmesi için kişinin öncelikle kart ve günlük kullanım için limit getirmesinin akıllıca bir yöntem olduğunu belirtti.

Ritsma “Bir kart ve günlük işlem limiti belirlemek veya ödeme uyarısı almak, internet suçlularının kısa sürede mümkün olduğunca çok para almasını zorlaştırabilir." dedi.

Vatandaşların yüzde 72'sinin online dolandırıcılığın kurbanı olma konusunda az çok endişe duyduğunu belirten Ritsma, yüzde 53’lük bir kesimin hem günlük kullanım hem de kart limiti belirlediğini ve bu kişilerin yüzde 80’lik kısmının kendini daha güvende hissettiğini dile getirdi. 

Ritsma, kart ve günlük limit belirlemenin kişiyi kısıtlamadığını aksine güvenliğini artırdığını ve bu düzenlemenin her zaman, örneğin büyük bir harcama yapmayı planlandığında, geri alınabileceğini kaydetti.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.