Bugün Hollanda genelinde son kez seviye belirleme testi olarak da bilinen Merkezi Final Testi (Eindtoets) yapılıyor. Önümüzdeki yıldan itibaren yürürlüğe girecek olan Geçiş Sınavı (doorstroomtoets) sisteminde sınavlar şubat ayında yapılacak. 

Bugün yapılan ve yaklaşık 80 bin çocuğun katılımıyla gerçekleşen Merkezi Final Testi’nin sonuçları 16 Mayıs’da açıklanacak. Toplam 2700 okulda gerçekleştirilen sınav sonuçlarına göre çocukların yaz tatili sonrasında hangi ortaokula yerleştirilecekleri de belirlenmiş olacak.

Hükümet özellikle çocuklar arasındaki eşitsizliği ve Merkezi Final Testi sisteminde yaşanan aksaklıkları gidermek için yeni sisteme geçiş yapılmasını istiyor. Bu yönde verilen kanun teklifi hem Temsilciler Meclisi hem de senatonun onayını alarak yasalaştı. ,

Önümüzdeki yıl 8. Grupta olan çocuklar Nisan ayı yerine Şubat ayının ilk iki haftası içerisinde teste tabi tutulacak. Ancak bu yıldan farklı olarak çocuklara Ocak ayında geçici okul tavsiyesinde bunulacak.

2023-2024 öğretim yılından itibaren geçerli yeni sınav sistemi
Önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında 8. grup öğrencileri, Merkezi Final Testi ve 1 haftalık kayıt süresi yerine Geçiş Sınavı (doorstroomtoets) haftasına katılacak.  Testin Şubat ayında yapılacak olmasındaki amacın, öğrencilere testten sonra da 8. Grup sınıflarında gelişme olanağı sağlamak olduğu belirtiliyor.

Öğrencilere ortaokula kayıt olabilmeleri için bir hafta zaman tanınacak. Bu sayede tüm öğrenciler, okullarından aldıkları tavsiyeye uyan, bir okul tercihinde eşit şansa sahip olacak.

Kayıt süresi için bir haftalık zaman tanınacağı için okul tavsiyesi ve sınav adımlarında bazı değişiklikler olacak.

Buna göre; 

  • Okullar, 1 Ekim ve 15 Kasım tarihleri arasında sınav için kayıt yaptıracak,
  • Öğrenciler geçici okul tavsiyelerini 10 ile 31 Ocak tarihleri arasında alacak,
  • Şubat ayının ilk 2 haftasında Geçiş Sınavı yapılacak
  • Geçiş sınavının sonuçları en geç 15 Mart'a kadar okullara iletilecek,
  • Okullar en geç 24 Mart'a kadar Öğrencilere ve velilere, nihai okul tavsiyesi iletecek.
  • Tüm öğrenciler  okullarından aldıkları tavsiye ile birlikte 25 Mart - 31 Mart tarihleri arasında gidecekleri orta okula kayıt yaptıracak.

Önümüzdeki yıl uygulanacak Geçiş Sınavı sistemi ile ilgili daha geniş bilgi almak için bu linki ziyaret edebilirsiniz.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.