Şubat 2022'de Omikron varyantı BA.1.17 ile enfekte olduğu için Amsterdam Üniversite Hastanesi'nde tedavi altına alınan 72 yaşındaki adam, 613 gün sonra, vefat etti. Corona virüsün geçen 613 gün içerisinde 50 kez mutasyona uğradığı tespit edilen bu vaka tıp dünyasını da şaşırttı.

Hastanın hastaneye yatırılmadan önce Covid-19 aşılarını yaptırdığı ve bağışıklık sisteminin düşük olduğu belirtildi. Başkalarına bulaşmasını önlemek için hastanede izole bir durumda hasta, hastalığın bulaşmasından 20 aydan biraz uzun bir süre sonra 2023 yılı sonbaharında öldü. Öldüğünde hala corona hastası olan adamın vefatının farklı hastalıktan olduğu belirtildi.

Hastanede, antikor tedavilerine başlandığı ancak buna yeterli yanıt alınamadığı belirtildi. Araştırmacılar, tedavide kullanılan "Sotrovimab" adlı ilaca başlandıktan sadece 21 gün sonra virüsün mutasyon geçirdiğini yani ilaca hızla uyum sağlayarak yeni varyant geliştirdiğini açıkladı.

Hollanda'da çocuklar arasında yasaklı 3-MMC uyuşturucusu kullanımı artıyor Hollanda'da çocuklar arasında yasaklı 3-MMC uyuşturucusu kullanımı artıyor

Bu vaka araştırmacılar için ilginç çünkü koronavirüs özellikle bu tür uzun süreli enfekte kişilerde önemli ölçüde değişebiliyor. Bu da virüsün sağlıklı insanların bağışıklık sisteminin baş edemeyeceği varyantlarının ortaya çıkma riskini arttırıyor. Amsterdam UMC'den araştırmacılar "Bu tür vakalar halk sağlığı için potansiyel bir tehdit oluşturuyor" dedi.

Araştırmacılar, nadir de olsa uzun süreli enfeksiyonlar ve bunun sonucunda ortaya çıkabilecek virüs varyantları hakkında daha fazla araştırma yapılmasının faydalı olacağını söylüyorlar. Araştırmalarının sonuçlarını bu ayın sonunda Barselona'da düzenlenecek SCMID Global adlı tıp kongresinde sunacaklar.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.