Merkezi Planlama Bürosu (CPB), hükümetin vatandaşın alım gücünü artırmak için geçici olarak verdiği yardımları sonlandırılması halinde, 2024 yılında yoksulluk sınırı altında yaşayan vatandaşların sayısının 1 milyona yaklaşacağını tahmin ediyor. 

CPB’nin açıklamasına göre; şuanda Hollanda’da halkın yüzde 4,7’si (815 bin) yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Bu rakam önümüzdeki yıl yüzde 5,8’e kadar çıkacak. Başka bir değişle CPB’ye göre önümüzdeki yıl 230 bini çocuklar olmak üzere, 995 bin kişi yoksulluk sınırının altında yaşayacak.

Bu yıl yoksulluk sınırı altında yaşayan çocukların oranının yüzde 6,1 olduğunu belirten CPB, sayının önümüzdeki yıl yüzde 7,1’e yükseleceğini tahmin ediyor.

2023’de açıklanan rakamlara göre tek kişilik bir hane için yoksulluk sınırı ayda 1.508 euro. Önümüzdeki yıl ise bu rakam 1.573 euroya çıkacak. Çiftler ve çocuklu aileler için daha yüksek miktarlar geçerli. 

Hükümetin önlem paketi sayıyı düşürdü
Geçtiğimiz yıl artan fiyatlar ve enflasyonla mücadele kapsamında hükümetin düşük gelirli vatandaşlara yönelik sağladığı enerji yardımları yoksul kişilerin sayısının artması önlendi. Ancak bu politikanın bir kısmı geçici olduğu için, yoksulluk sınırında yaşayanların sayısı 2024'te artmaya devam edecek. CPB, yardımların devam etmesini veya asgari ücret miktarının artırılmasını savunuyor.

Hükümet, yoksulluk içinde yaşayan çocukların sayısını 2015'e kıyasla yarı yarıya düşürmeyi hedefliyor. Ancak CPB, gelecek yıl yoksulluk içinde yaşayan vatandaşların sayısındaki artış göz önüne alındığında, bunun mümkün olmayacağını belirtiyor. Hatta 2031’e kadar nüfusun yüzde 6,4'ünün ve çocukların da yüzde 8,3'ünün yoksulluk sınırının altında yaşayacağı tahmininde bulunuyor.

Ortalama bir Hollandalı için satın alma gücü yaklaşık olarak aynı kaldı, gelecek yıl ise yaklaşık yüzde 2 artacağı tahmin ediliyor. Ancak CPB bu artışın geçen yıl yaşanan satın alma gücündeki büyük düşüşün ardından, yaşanan kaybı telafi etmeye yetmediğini belirtiyor.

Daha fazla kalıcı önlem alınmalı
CPB direktörü Pieter Hasekamp, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında, “Yoksulluğu yarıya indirme hedefine ulaşmak istiyorsanız bir şeyler yapılmalı.” dedi.  Hasekamp, verilen ek yardımların yoksulluğun artmasını engellediğini ancak önümüzdeki yıl için daha kalıcı önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Hasekamp'a göre, hükümet sosyal yardımları artırabilir veya asgari ücrete yeniden zam yapabilir. Sonuçta asgari ücrete yapılacak zammın, sosyal yardımlar veya ödeneklerin miktarlarını da artıracağını belirten Hasekamp, bu yılın başında asgari ücrete yapılan zammın şimdiden enflasyon karşısında eridiğine dikkat çekti.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.