Merkezi İstatistik Bürosu (CBS), ortalama bir hanenin bu yıl enerji faturaları için 2.363 euro harcayacağını hesapladı. Yıllık bazda bu rakam geçen yıla göre 323 euro daha az, ancak yine de enerji krizi öncesine göre oldukça pahalı. Konut tipleri arasındaki farklar da oldukça büyük.

CBS tarafından bugün yayınlanan hesaplamaya göre, hanelerin aylık ortalama gaz ve elektrik masrafı bu yıl yaklaşık 197 euroya mal olacak.

İstatistik bürosu, hesaplamalarını 2024 Ocak ayındaki fiyatlara dayandırıyor ve bu fiyatlar geçen yıla göre yüzde 12 daha düşük. Bunun dışında 2023 yılında hükümetin enerji ek destek paketi yürürlükteydi.

CBS'e göre enerji faturasının geçen yıla kıyasla 323 euro daha ucuz hale gelmesi esas olarak fiyatların düşmesinden kaynaklanıyor. Ancak Ukrayna'da patlak veren savaş nedeniyle yaşanan enerji krizinden önceki fiyatlarla kıyaslandığında hala çok yüksek. 2021 yılında ortalama enerji faturası bu yıla kıyasla 740 euro daha düşüktü.

CBS buna ek olarak, hanelerin enerji tüketiminde daha da tutumlu davranarak faturalarını 123 euro daha düşüreceğini tahmin ediyor.

Konut tipi arasında farklar büyük
Toplam enerji faturası, tüketim ve imzalanan sözleşme türlerindeki farklılıklar nedeniyle hane başına değişiklik gösteriyor. CBS hesaplamalarına göre yeni ve küçük bir dairede, tek başına yaşayan bir kişi ortalama 1.400 euro harcarken, aynı büyüklükte eski bir evde oturan kişi yıllık 1.600 euro ödemek zorunda kalıyor.

En pahalı faturayı ise iki ya da daha fazla kişinin yaşadığı müstakil evlerde ödeniyor. CBS'e göre bu hanelerin enerji faturası ortalama 4.000 euro'ya yakın.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

Hollanda'da çocuklar arasında yasaklı 3-MMC uyuşturucusu kullanımı artıyor Hollanda'da çocuklar arasında yasaklı 3-MMC uyuşturucusu kullanımı artıyor

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.