Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) 2022 yılına ait cinayet vakalarına dair yıllık raporunu yayınladı. Geçtiğimiz yıl, 2021 yılına kıyasla daha fazla cinayet veya kasıtsız adam öldürme vakası işlendi. Kadın mağdurlar arasında, her beş vakadan dördünde failin (eski) bir partner veya bir aile üyesi olması dikkat çekti.

Rapora göre, 2022'de 142 kişi bir cinayet veya adam öldürme vakası kurbanı oldu. 2021 yılına kıyasla yüzde 12,5'in üzerinde bir artış olduğunu belirtilen raporda, kadın kurban sayısının on kişi artarak 48'e, erkek kurban sayısının ise 6 kişi artarak 94'e çıktığı kaydedildi. Raporda mağdurların çoğunun Rotterdam’da olduğu belirtildi.

Kadın cinayetlerinde artış
CBS raporuna göre özellikle kadın cinayetlerinde dikkat çeken bir artış görülmekte. Raporda, kadın mağdurların genellikle kendi evlerinde bıçakla veya boğularak öldürüldüğü ve her beş kadın cinayetinden dördünde failin eski eş, partner veya aile üyesi olduğu belirtildi. 

Elde edilen verilere göre 2018 ile 2022 arasında işlenen kadın cinayetlerinde polis tüm kadın kurbanların yüzde 99'unda katili veya şüpheliyi tespit edebildi. Bu süreçte, 20 ile 60 yaş arasındaki kadınların üçte ikisi, yani on kadından altısı, partneri veya eski partneri tarafından öldürüldü. Her beş kadından biri ise bir aile üyesi tarafından öldürüldü.

En fazla cinayet Rotterdam’da gerçekleşti
Rotterdam, Hollanda'nın en fazla cinayet işlenen şehri olarak Amsterdam'ı geride bıraktı. CBS verilerine göre geçtiğimiz yıl Rotterdam’da 16 kişi, Amsterdam’da ise 10 kişi bir cinayete kurban gitti. 

Erkek mağdurlar ateşli veya kesici silahla öldürüldü
Cinayet ve adam öldürme vakalarında erkek mağdurların genellikle bir ateşli veya kesici silahla öldürüldüğü görülüyor. Her on vakadan üçünde failin kurbanı tanıdığı belirtilen raporda 20 ila 40 yaş arası erkek kurban sayısının arttığı, kadınlar arasında ise özellikle 60 yaş ve üzeri mağdurların çok olduğu kaydedildi.

Çocukların yüzde 88’i ane veya babası tarafından öldürüldü
2018 ile 2022 yılları arasında yetişkinlerin yanı sıra çocuk mağdurlar da vardı. Bu yıllar arasında 10 yaşından küçük 15 kız ve 17 erkek çocuğu cinayete kurban gitti. Bu çocukların neredeyse hepsi (%88) anne veya babaları tarafından öldürüldü. Aynı dönemde 10 ila 20 yaş arasında 41 çocuk ve genç yetişkinin öldürüldüğü belirtildi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş