Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) ve Bilimsel Araştırma ve Dokümantasyon Merkezi (WODC) verilerine göre 18 ila 24 yaş arasındaki genç kadınlar arasında cinsel tacize uğradığını belirtenlerin sayısı geçen yıl yüzde 52’ye aynı yaştaki erkeklerin ise yüzde 15'e çıktı. Özellikle 16 ile 18 yaş arasındaki genç kızlar arasında bu oran yüzde 46. 

2022 yılında 16 yaş ve üzeri her 8 kişiden birinin başka bir değişle 1,8 milyon kişinin cinsel tacize maruz kaldığı belirtiliyor. CBS ve WODC'ye göre bu, çevrimiçi gerçekleşsin ya da gerçekleşmesin cinsel taciz ve fiziksel cinsel şiddetle ilgili bir mağduriyet ancak internet üzerinden gerçekleşen vakalar daha yüksek.

 ‘2022 aile içi şiddet ve cinsel açıdan saldırgan davranışlar Prevalence Monitor' adı altında, geçtiğimiz yıl mart ile nisan aylarında çevrimiçi olarak yürütülen anket çalışmasından alındığı belirtiliyor. Ankete 16 yaş ve üzeri, 24 bin kişi katıldı.

Gerçek hayatta daha çok cinsel taciz vakaları ile karşılaşılıyor

Elde edilen verilere göre; gerçek hayatta daha çok cinsel taciz vakalarına rastlanıyor. Katılımcıların yüzde 9'u tacizin (örneğin cinsel açıdan saldırgan yorumlar yapmak gibi) internetten çok "gerçek dünyada" gerçekleştiğini belirtiyor. 

Yüzde 6'sı, çıplak fotoğrafların veya seks videolarının internet üzerinden dağıtılması gibi çevrimiçi cinsel tacize maruz kaldığını, yüzde 4'ü ise cinsel yolla dokunulma veya diğer istenmeyen cinsel eylemler gibi fiziksel cinsel şiddet mağduru olduğunu belirtiyor.

Daha çok yabancılar tarafından cinsel taciz, tanıdıklar tarafından da cinsel şiddet

  • Cinsel olarak saldırgan davranışlar söz konusu olduğunda, failin genellikle aile çevresinin dışından olduğu belirtiliyor. 
  • Yüzde 30'dan fazlası failin internette tanıştığı ancak henüz yüz yüze görmediği biri olduğunu belirtiyor.
  • Hem çevrimiçi hem de çevrimdışı ortamlarda yaşanan cinsel taciz olaylarında mağdurların yarısından biraz fazlası faili tanımadığını belirtiyor. 
  • Fiziksel cinsel şiddet vakasında ise her 10 mağdurdan 7'si faili tanıdığını belirtiyor. 
  • Fiziksel cinsel şiddet vakalarında her 10 kişiden 2'si, failin aile içinde ve çoğunlukla kendi partnerleri olduğunu belirtiyor.

Polis: İhbarda bulunanların oranı yüzde 2

CBS’e göre, cinsel açıdan saldırgan davranışa maruz kalan kişilerin sadece yüzde 2’si yaşadıklarını polis veya diğer yetkililerle konuşuyor. Yüzde 10'dan azı ev doktoru, psikolog veya sosyal hizmet uzmanı gibi bir sağlık personeline yaşadıklarını anlatıyor. Mağdurlar daha çok arkadaşlarıyla, eşleriyle veya diğer aile üyeleri ve akrabalarıyla konuşuyor.

CBS ve WODC tarafından yürütülen çalışmanın sonuçlarını değerlendiren polis, özellikle cinsel taciz veya saldırıya maruz kalmış kurbanlara seslenerek, bu tür vakalarda mutlaka polise ihbarda bulunmaları çağrısını yaptı.

Polis sözcüsü “Bir suç şüphesi varsa, ihbar etmek için çekinmeyin. Bunun her zaman bir ihbar tutanağı ile sonuçlanması gerekmez, buna mağdur karar verir. İhbarda bulunmak istemezseniz, sizi Cinsel Şiddet Merkezi gibi diğer kurumlara da yönlendirebiliriz. Bunun suç olmadığını düşünen veya delil olmadığını düşünen insanlarla da karşılaşıyoruz. Kanıt olup olmadığını belirleme işini bize bırakın.” şeklinde açıklama yaptı.

Sözcüye göre, cinsel saldırı veya taciz mağduru çok az kişi ihbarda bulunduğu için polisin de bu olayların boyutu hakkında bir fikri olmadığını belirtirken, "Gerçekte neler olup bittiğine dair çok sınırlı bir görüye sahibiz. Bu endişe verici çünkü, ne olduğunu bilmiyorsak yapabileceğimiz hiçbir şey de yok.” dedi. Sözcü ayrıca tecavüz vakalarının her zaman ciddiyetle incelendiğinin altını çizdi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.