Pazar günü, başkent Amsterdam'ın Dam Meydanında başlayan ve Westerpark’ta sonlanan Filistin’e destek yürüyüşü geniş katılımla yapıldı. Gösteri genel olarak sorunsuz geçti. Polis sadece üç kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Dam Meydanı'nda bir araya gelen yaklaşık 15 bin kişi, ellerinde Filistin, Türkiye ve diğer Müslüman ülkelerine ait bayraklar taşıdı ve "Özgür Filistin" ve "Nehirden denize özgür Filistin" gibi sloganlar atarak Westerpark’a kadar yürüdü.

Göstericilerin taşıdığı dövizlerde "Çocukları öldürmek meşru müdafaa değildir", "İsrail yine çocukları öldürüyor", "Apartheid'i durdurun, Soykırımı durdurun", "Filistinliler için adalet nerede", "Hey Rutte! Filistinliler için de ses çıkar", "İsrail terörüne son ver"  gibi mesajlar yer aldı. 

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı etkinlikte, bazı göstericiler Dam Meydanı'ndan kurulan podyumda konuşmalar yaptı. 

Polis açıklamasında gösterilerde üç kişinin gözaltına alındığı duyuruldu. Bu kişilerden birinin Hamas bayrağı taşıdığı için diğer iki kişinin ise yüzünü kapatıp, polise mukavemet göstermekten gözaltına alındığı kaydedildi.

Gösterinin güzergahı, başlangıçta kentteki İkinci Dünya Savaşı'nda ilk baskınların yapıldığı eski Yahudi mahallesi olan Jonas Daniel Meijer Meydanı'nda sonlandırılması planlanıyordu ancak yerel yönetimin baskısıyla Westerpark'a yönlendirildi. Bu durum, gösteriyi organize eden Filistinli dernekler tarafından hayal kırıklığıyla karşılandı.

Geçtiğimiz hafta Temsilciler Meclisinde ele alınan Gazze ve İsrail konusu sırasında muhalefetin kendine yöneltttiği soruları yanıtlayan geçici hükümetin Başbakanı Mark Rutte, Hollanda’da Filistinlilerin gösteri yapma hakkı bulunduğunu ancak antisemitik söylemler ve Hamas yanlısı açıklamaların kabul edilemez olduğunu belirtti. Rutte bu durumda belediye yönetimlerinin üstlerine düşeni yapacağını umduğunu kaydetti.

Geçtiğimiz hafta Pazar günü Hollanda’nın yanı sıra Almanya, İngiltere, Belçika gibi bir çok Avrupa ülkesinde de Filistin’e destek yürüyüşleri gerçekleştirildi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş