Pandemi döneminde başlayan havai fişek yasağı bu yıl da devam edecek. Şimdiden en az 12 belediye yılbaşı günü havai fişek yasağı uygulanacağını açıkladı. Belediyeler yasağın gerekçesinin rahatsız edici davranışlar, çevreye verilen hasar ve yaralanmaların önüne geçmek olduğunu belirtiyor. 

Basında çıkan haberlere göre; Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Apeldoorn, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Soest ve Utrecht Heuvelrug belediyeleri yılbaşı günü tüm şehirde geçerli olan havai fişek yasağını uygulayacak. Bu şehirlerde getirilen “sürekli yasak” nedeniyle önümüzdeki yıllarda da havai fişek yasağı devam edecek.

Belediyeler; çevreye verilen rahatsızlık, maddi hasar, yaralanma ve çevre kirliliğini engellemek için bu yasağın alındığını ancak şehirde sadece eğlence amaçlı küçük çaplı havai fişeklerin kullanılmasına izin verileceğini belirtiyor.

Arnhem ve Eindhoven belediyeleri böyle bir yasak getirmeyi önümüzdeki yıllar için düşünüyor. Krimpenerwaard belediyesi 2024-2025 yılbaşı günü, Gouda ise 2025-2026 yılbaşı günü sürekli havai fişek yasağı getirmeye hazırlanıyor.

Bazı belediyeler yılbaşı günü özel bir havai fişek gösterisi düzenlemeyi düşünüyor. Örneğin Amsterdam belediyesi Museumplein’da Işık ve Havai Fişek şovu yapılacağını duyurdu.

Havai fişeksiz alanlar
Bunun dışında en az 70 belediye şehirde havai fişek kullanılamayacak alanları belirlemiş durumda. Bunlar genellikle hastaneler, bakım evleri, hayvanat bahçeleri ve okulların çevreleri. Birçok belediye bu alanlara zorunluluk kuralını getirirken bazı belediyeler bu alanlarda havai fişek kullanımını şehir sakinlerinin inisiyatifine bırakmış durumda.

On idört belediyede ise istişareler halen devam ediyor, ancak bu belediyelerde de havai fişeksiz bölgeler oluşturulacağı tahmin ediliyor.

“Ülke genelinde yasak olursa işe yarar”
Kamu yayıncısı NOS’in yaptığı bir anket çalışmasına göre 223 belediyeden sadece 34'ü, tercihen ulusal bir plan yoluyla, havai fişek yasağı getirilmesini istiyor. Ankete göre havai fişek yasak konusunda çekingen davranan belediyeler de yasağın ancak tüm Hollanda için geçerli olması durumunda işe yaradığına inanıyor.

Birçok belediye, yılbaşı günü yaşanan “çevreye verilen rahatsızlık, yaralanmalar, hayvanların acı çekmesi ve kirlilik vb” çok fazla sıkıntı nedeniyle kalıcı bir yasaktan yana. Bu sıkıntılar arasında aynı zamanda aşırı alkol kullanımı, sokaklarda biriken ve kontrolden çıkan kalabalıklar ve oluşan çöp yığınları da yer almakta. Bir diğer şikayet konusu ise yılbaşında sağlık hizmetleri üzerinde oluşan baskı ve yoğunluk.
© Sonhaber.eu

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.