Gelderland gazetesinin haberinden sonra açıklama yapan Radboud üniversite hastanesi, mart ayında bir kız çocuğunu kızamık nedeniyle hayatını kaybettiği bilgisini doğruladı. Hastane, çocuğun hastalığı nereden kaptığı konusunda bir açıklamada bulunmadı.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) verilerine göre en son 2013 yılında Zeeland’da 17 yaşında bir kız kızamıktan hayatını kaybetti.

En bulaşıcı çocukluk dönemi hastalıklarından olan kızamık, aşı ile önlenebiliyor. Bu nedenle Hollanda’da 1976 yılından bu yana aşılama programı uygulanıyor. Kızamık genellikle havadaki küçük damlacıklar yoluyla bulaşıyor. 

Solunum yolu ile bulaşan hastalıkta ateş, kas ağrıları, yüz ve boyunda kırmızı döküntü gibi belirtiler gösteriyor. Beraberinde öksürük, burun akıntısı, halsizlik ve gözde kızarıklığı oluşuyor.

Hollanda'da ölüm riski 10 bine bir
1976 yılından önce Hollanda’da her yıl yüzbinlerce vaka tespit edilirken, başlatılan aşılama programı ile bu sayı yılda 10 kişiye kadar düşürüldü. 

Hollanda'da kızamıktan ölme şansı 10.000'de 1'den az olarak görülüyor. RIVM'ye göre, aşıya ulaşamayan ülkelerde her gün yaklaşık 250 çocuk, özellikle beyin iltihabı ve dehidrasyon gibi komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Dünya Sağlık Örgütü, ciddi komplikasyonların en çok 5 yaşın altındaki çocuklar ve 30 yaşın üzerindeki kişiler de görüldüğünü, dünys genelinde gerçek vaka ve ölüm sayılarının bildirilen sayılardan yaklaşık 10-50 kat daha fazla olduğunu tahmin ediyor.

Kızamık hastalığı nasıl bulaşır?
Daha önce kızamık geçirmemiş veya kızamık aşısı ile korunur hale gelmemiş bir kişinin kızamık nedeniyle hasta olma riski neredeyse yüzde 100. 

Virüs, hava yollarındaki damlacıkların solunmasıyla ya da enfekte kişilerin burun ve boğaz salgılarının doğrudan ya da dolaylı olarak (bulaşmış nesneler aracılığıyla vb) temasıyla bulaşır. Bu özellikleri nedeni ile de toplum içerisinde çok kolay yayılır.  

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.