DUO Eğitim Araştırma ve Danışma bürosu ile KRO-NCRV'nin gazetecilik platformu Pointer tarafından ilk ve ortaokul çalışanları arasında yapılan bir araştırmada, 7’inci ve 8’inci grup öğrencileri arasında giderek daha fazla çocuğun birbirlerinin çıplak fotoğraflarını paylaştıkları ortaya çıktı. 

Geçtiğimiz kasım ayında yapılan araştırmaya; 410 yedinci ve sekizinci grup öğretmeni ile ortaokullarda öğrencilerin herhangi bir vaka ile karşı karşıya kaldıklarında yardım için başvurabilecekleri 185 koordinatör/tim lideri katıldı. 

Araştırmada katılımcılara, kişiye özel fotoğraf ve videoların istenmeyen şekilde dağıtılması olarak açıklanan  ‘Online Schaming’ (çevrimiçi utandırma) vakaları ile ilgili deneyimleri soruldu

Verilen cevaplara göre, son yıllarda 10,11 ve 12 yaşlarındaki çocuklar arasında ‘Online Schaming’ vakalarında artış yaşanıyor ve birçok eğitmen bu duruma nasıl reaksiyon vereceğini kestiremiyor. 

Online Shaming nasıl yapılıyor?

Çocukların aralarında paylaştığı Online Schaming görüntüleri; bazen bir çocuğun web kamerası önünde soyunurken kaydedilmiş ve dağıtılmış görüntüsü olabiliyor. Ancak bazen de örneğin bir okul kampı esnasında duş alırken çocuğun akranları tarafından gizlice filme alınmış görüntüsü olabiliyor.

Bu görüntüler daha sonra WhatsApp, Instagram veya TikTok gibi sosyal medya uygulamaları aracılığıyla, bazen çocuğun sınıfındaki arkadaşlarına bazen de okuldaki herkese gönderiliyor.

Öğretmenlere göre vaka sayıları artıyor 

Online Shaming ile karşılaşan her beş öğretmenden ikisi, son beş yılda bu tür olayların sayısının arttığını belirtiyor. Ankete katılan öğretmenlerin yaklaşık yarısı, bir öğrencinin çıplak görüntüleri yayıldığında ne yapılması gerektiği konusunda net bir protokol olmadığını söylüyor.

Araştırmacılara göre, okulların ‘çevrimiçi utandırma’ya odaklanan dersleri okul müfredatına dahil etmesi gibi bir zorunluluk bulunmuyor ve birçok okulda da böyle bir uygulama zaten yok.

Ortaokullardaki durum ise daha vahim. Ankete katılan eğitmenlerin neredeyse yüzde 90’ı çevrimiçi utandırma vakasıyla karşılaştığını belirtiyor. Bunun yanında yarıya yakın katılımcı son yıllarda vakaların arttığına dikkat çekiyor.

DUO Eğitim Araştırma ve Danışma bürosu ve KRO-NCRV tarafından yapılan araştırmanın sonuçları Pazar günü NPO2 kanalında yayınlanacak Pointer adlı programda ele alınacak.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU