İçinde bulunduğumuz Temmuz ayı bir dizi değişikliklerin yaşandığı bir ay. 1 Temmuz tarihinden itibaren asgari ücretten, çocuk paralarına ve tek kullanımlık plastiklere kadar yürürlüğe giren yeni düzenleme ve yönetmelikler vatandaşların özellikle cebini etkileyecek türden.

Daha az çocuk yardımından daha yüksek akaryakıt vergisine kadar, yürürlüğe giren değişiklikler…

Asgari ücret artıyor 
1 Temmuz'dan itibaren asgari ücretli çalışanların aylık maaşları yaklaşık yüzde 2 oranında (ortalama 36 euro) arttı. Net maaş miktarı 1857,73 eurodan 1894 euroya çıktı. 

21 yaşından küçükler için artış daha az oldu. 40 Saatlik bir iş haftasına dayanarak 20 yaşında bir kişinin saatlik maaşı 8,93 eurodan 9,21 euroya, 16 yaşında bir kişinin ise 3,85 eurodan 3,98 euroya çıktı. 

Buna göre net maaş miktarı 20 yaşındakiler için 1596 euro, 19 yaşındakiler için 1197 euro, 18 yaşındakiler için 997,50 euro, 17 yaşındakiler için 788,05 euro, 16 yaşındakiler için 688,30 euro oldu.

AOW ve ödenekler arttı
Asgari ücrete getirilen zamla birlikte AOW ve diğer ödenek miktarları arttı. Tek başına yaşayanlar için AOW miktarı 1378,98 euroya, çiftler içinse kişi başı 939,24 euroya çıktı. 

WW, IOAW, IOAZ gibi diğer ödenek miktarları için: Ödenekler Temmuz 2023

Çocuk parası azaldı 
Üç aylık dönemler halinde ödenen çocuk paraları(Kinderbijslag), tüketici fiyat endeksine bağlı olarak, indirildi. Önümüzdeki çeyreklerde uygulanacak bu indirimle birlikte çocuk parasında yüzde 3’lük bir azalma olacak.  

Yılın üçüncü çeyreği olan ekim ayından itibaren geçerli olmak üzere; 
6 yaşına kadar olan çocuklar için ödenecek çocuk parası 261,70 euro'ya inecek
6 ila 11 yaş arası çocukları için ödenecek çocuk parası 317,77 euro'ya inecek
12 ila 18 yaş arası çocukları için ödenecek miktar ise 373,85 euro'ya inecek. 

Sosyal konutlarda kira artışı
Bu aydan itibaren sosyal konutların kiraları maksimum yüzde 3,1 artırılabilecek. Eğer kiranız (ek masraflar olmadan) 300 eurodan daha az ise, ev sahibiniz kiranızı en fazla 25 euro artırabilecek. Özel sektör konutları için ocak ayında belirlenen yüzde 4,1 kira artışı aynen kalacak.

Düşük gelirliler için kira indirimi
Oturduğu evin kirası 575 euronun üzerinde olan düşük gelirli kiracılar, 1 Temmuz 2023'ten itibaren kira indiriminden yararlanabiliyor. Gelir düşüşü yaşayan kiracılar, en geç 30 Aralık 2024 tarihine kadar konut şirketinden kira indirimi talebinde bulunabilirler.

Telekom şirketleri zam yaptı
Telekom şirketleri enflasyona bağlı olarak ücretlerine zam yaptı. Ziggo, 1 Temmuz'dan itibaren paket fiyatlarını yüzde 8.5 artırdı. KPN paket fiyatlarına yüzde 6.4 zam yaptı.  T-Mobile fiyatlardaki enflasyon düzenlemesini ocak ayında yapmış ve fiyatlarını yüzde 8.6 artırmıştı.

Tek kullanımlık plastiklere ücret alınmaya başlandı
Benzin istasyonlarından marketlere ve büfelere kadar tüm işletmeler sürdürülebilirliği artırmak adına, tek kullanımlık plastik bardak ve kaplar için ek ücret almaya başladı. Hükümet, bardak için 25 sent, yemek kapları için 50 sent ve önceden paketlenmiş küçük porsiyon meyve, sebze, kuruyemiş ve örneğin soslar için porsiyon paketlerine 5 sent önerisinde bulundu. Ancak her işletme ne kadar ek ücret alacağını kendi belirliyor. Bunun dışında işletmelerin geri dönüşümü desteklemek için de bir alternatif sunması gerekiyor. Örneğin üzerinde depozito olan ve tekrar tekrar kullanılabilecek kaplar kullanılabilir. 

Akaryakıt vergileri artıyor
Geçtiğimiz yıl yüksek enerji fiyatları nedeniyle yakıt vergisi geçici olarak düşürülmüştü. Tarifeler 1 Temmuz 2023'ten itibaren kademeli olarak artırılmaya başlandı. Bir litre benzinden alınan vergi miktarı 65 sentten 79 sente, bir litre dizel içinse 42 sentten 52 sente çıktı.

Vergi Dairesi faiz oranını yükseliyor 
Vergi dairesi faiz oranlarını 1 Temmuz itibariyle yüzde 4'ten yüzde 6'ya yükseltti. Vergi dairesine borcu olanlar (örneğin gelir vergisi nedeniyle) daha fazla faiz ödemek zorunda kalacak. 

Enerji tasarrufu yükümlülüğü
Temmuz ayı itibariyle şirket ve kurumlar için uygulanan enerji tasarrufu yükümlülükleri daha katı hale geldi. Şirket ve kurumlar yalıtım, yenilenebilir enerjiye geçiş ve kendi enerjisini üretme gibi bazı önlemlerin alınması için adım atmak zorunda kalacak. Bunun yanı sıra sera bahçeciliği ve çevre izni gerektiren şirketler için daha katı enerji tasarrufu yükümlülüğü getirildi.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş