Temmuz ayından itibaren yürürlüğe girecek değişiklikler vatandaşların cebini de etkileyecek. 1 Temmuz itibariyle yapılacak en önemli 10 değişikliği haberimizde bulabilirsiniz.

1. Asgari ücret artıyor
1 Temmuz itibariyle 21 yaş ve üstü, haftada 36 saat çalışan bir kişinin maaşı saatlik olarak en az 11,26 euro olacak. 

Bununla birlikte gençlerin alacağı maaş ve ödenekler de yeni asgari ücret düzeyine bağlı olarak artırılacak. Maaşınızın tam olarak ne kadar artacağını Rijksoverheid sitesinden öğrenebilirsiniz.

Koalisyon partileri arasında varılan anlaşmaya göre asgari ücretler 2024 ve 2025 yıllarında kademeli olarak artırılacaktı, ancak bu yıl yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle zam planı bir yıl önceye çekildi. Buna göre 2023 yılında asgari ücretler yüzde 2,5'lik bir artışla 11,94 euroya çıkacak. 

Yapılan koalisyon anlaşmasında 2025 yılında asgari saat ücretinin 13,18 euroya yükselmesine karar verilmişti.

2. Enerjiye uygulanan vergiler indirilecek
Vatandaşların cebini etkileyecek en önemli kararlardan bir tanesi enerjiye uygulanan vergilerde indirime gidilmesi. 

Özellikle yılın başından bu yana artmaya devam eden enerji faturalarında vatandaşın yükünü hafifletmek isteyen hükümet, 1 Temmuzdan itibariyle yüzde 21 olan enerji vergilerini, yüzde 9’a indirdi. 

Vergi indirimine elektrik, gaz ve bölgesel ısıtma dahil olacak ve şimdilik yıl sonuna kadar yürürlükte kalacak.

Yapılan bu indirimle ortalama tüketime sahip bir hanenin enerji faturasında yaklaşık 140 euro'luk bir tasarruf sağlanmış olacak. 

3 Kira artışına onay
Pandemi döneminde sosyal konut kiraları dondurulmuş, yıllık enflasyona bağlı olarak yapılan kira artışına onay verilmemişti. Bu yıl 1 Temmuzdan itibaren bu uygulamaya son verildi. 

Sosyal konutları kiraya veren konut kooperatifleri (woningcorporaties) temmuz ayında kira bedellerine yüzde 2,3 zam yapabilecek. Özel sektördeki konutların kiralarında da en fazla yüzde 3,3’lük artış yapılacak.

Konut Kooperatifleri derneği Aedes araştırmasına göre, kooperatiflerin yüzde 63’ü kira bedellerini ortalama yüzde 2 artıracak.

4. Çocuk Parası artıyor
Çocukların masraflarına destek olması amacıyla verilen Çocuk Parası (Kinderbijslag) zamlanacak. Kabine; normal şartlarda artırılmayacak olan Çocuk Parasını yüksek enflasyon nedeniyle artırma kararı aldı.

Bu karara göre 1 Temmuz'dan itibaren Çocuk Parası yaklaşık 20 euro (çocuk başına, üç aylık dönem için) artacak.

Beş yaşına kadar olan çocuklar için 249 euro, 6 ila 11 yaş arasındaki çocuklar için 302 euro ve 12 ila 18 yaş arasındaki çocuklar için 356 euro ödenecek.

Dikkat: Çocuk parası 3 aylık dönemlerde verildiği  için zamlı tarifeden ilk ödeme ancak üçüncü çeyrekten sonra, yani 1 Ekim'de yapılacak. 1 Temmuz'da ödenen çocuk parası bu nedenle hala eski miktardan olacak.

5. Taşeronlara daha erken ödeme yapılacak
Küçük işletmelerin mali sıkıntı yaşamaması için ödeme vadelerinde yasal değişiklik yapıldı. Buna göre büyük şirketler için taşeronluk yapan, serbest meslek sahipleri veya küçük şirketler, ücretlerini daha erken alabilecek. 

Yasal ödeme süresi 1 Temmuz'dan itibaren 60 günden 30 güne çekildi.

6. Duman dedektörleri zorunlu hale geldi
Hollanda’da 2020 yılında kararlaştırılan ve 2021 yılında yürürlüğe giren yeni Yapı Yönetmeliğine göre 2003 yılından önce inşa edilen konutlar da dahil olmak üzere, ülkedeki tüm konutlarda duman dedektörü (Rookmelder) takılması mecburi hale geldi.

Önümüzdeki Cuma gününden itibaren evlerin her katında duman dedektörü bulundurma zorunluluğu başlıyor. Örneğin 3 katlı bir evde, her katına en az bir tane olmak üzere, 3 adet duman dedektörü yerleştirilmesi gerekmekte.

7. Birçok emeklik fonu uzun yıllardır ilk kez maaşlara zam yaptı
Bazı büyük emeklilik fonları, Temmuz ayında emeklilik yardımlarını artıracak. Hollanda'nın en büyük fonu olan memurlar fonu ABP, emeklilere ek yüzde 2,4 zam yapacak. ABP, 2008'den bu yana ilk kez emekli maaşlarını artırdı.Bunun yanı sıra metal fonu PME de şimdiden zam yapılacağını açıkladı. 

Her iki fonun açıkladığı zam miktarı enflasyon artışının altında kaldı ancak yine de emekliler tarafından güzel bir haber olarak algılandı.

8. PostNL “evde yoktunuz!, paketiniz….” notlarına son verecek
İnternetten satın alınan ürünleri tüketicilere ulaştıran PostNL, teslimat esnasında evde olmayan tüketicilere bıraktığı ve üzerinde paketin nereden alınacağı bilgisinin bulunduğu not kağıtlarını artık kullanmayacak.

Şirket bunun yerine kişiye eposta gönderecek  veya  tüketici PostNL-app uygulaması üzerinden paketin nereden teslim alınacağı konusunda bilgilendirecek. 

9. İnfluencer reklamlarına düzenleme
Sosyal medya platformlarında influencer olarak paylaşım yapan kişilere yönelik yeni düzenleme getirildi. Örneğin Instagram, YouTube ve TikTok'ta reklam içerikli paylaşım yapan influencerlar, kimin sponsor olduğu ve belirli ürünleri göstermeleri için kendilerine ödeme yapılıp yapılmadığı konusunda net olmak zorunda. 

Bu kısıtlama başlangıçta, yalnızca en az yarım milyon takipçisi olan içerik oluşturuculara yönelik uygulanacak. Kurallara uymayan herkes para cezasına çarptırılabilecek.

10. Kütüphaneler çocuklara ücretsiz
Şuana kadar bir çok kütüphane çocuklara ücret almadan hizmet veriyordu. Bu uygulama yasal olarak kanunlaştı ve 1 Temmuz itibariyle 18 yaşın altındaki çocuklar ücretsiz olarak kütüphanelerden faydalanabilecek.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın