İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre destekleyici üçüncü doz aşının etkisi, 3 ay sonra keskin bir şekilde düşüyor. Araştırma sonucunun bu şekilde çıkması ve özellikle Cuma günü Sağlık Konseyi’nin, 12 ile 17 yaşları arasındaki gençler için destekleyici aşının gereksiz olduğunu açıklaması, kafaları karıştırdı.

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Kurumu araştırmasına göre; destekleyici aşılar aşılamadan üç ay sonra vakaların yalnızca yüzde 25 ila 40'ında etkili olurken, hastaneye yatışlardaki koruma oranının da yüzde 90'dan yüzde 75'e düştüğünü ortaya çıkarttı. 

Hollanda Sağlık Konseyi’nin, on iki ile on yedi yaş arasındaki gençler için olası bir destekleyici aşıya ilişkin araştırmasında, diğer uluslararası çalışmalara ek olarak bu çalışmanın sonuçlarını da kullandığı belirtiliyor.

İngiliz Kurum, 1. ve 2. doz aşılardan sonra enfekte olan ve iyileşenlerde "daha geniş ve uzun vadeli" korumanın ortaya çıkabileceğini bile yazıyor.

‘Muhtemel ütopya’
Erasmus Hastanesi immünolog Rory de Vries’e göre “Koronavirüs ile enfeksiyonun mutlak önlenmesi, muhtemelen bir ütopya”. De Vries, aşı olan kişilerde de uzun zamandır enfeksiyon vakalarının görüldüğünü belirtirken, “Ancak aşılar, omicron varyantı ile enfeksiyona karşı daha az koruma sağlasa da, ciddi bir hastalık riskini düşürüyor.” dedi.

Bir bulaş veya enfeksiyonda vücutta antikor ve bağışıklık hücrelerinin arttığını belirten De Vries, “Antikorlar omicron varyantını daha az tanıyor, bu nedenle enfekte olabilir ve hasta olabilirsiniz, ancak bağışıklık hücreleri yine de ciddi şekilde hasta olmanızı engeller.” şeklinde açıklıyor.

Çoğu insanın ya aşılandığını veya enfeksiyon geçirerek koronavirüse karşı bir bağışıklık oluşturduğunu belirten De Vries, bu nedenle yürütülen ulusal destekleyici aşı kampanyasının son kampanya olacağını ve aynı grip aşıları gibi sadece risk gruplarında düzenli olarak uygulanacağını tahmin ettiğini belirtiyor.

‘Destekleyici aşının faydası çok açık’
Sağlık Bakanlığı'na (VWS) göre, yetişkinler için destekleyici 3. doz aşının faydası çok açık. Bakanlık sözcüsü basına yaptığı açıklamada “RIVM'den gelen raporlar; temel 2 aşıdan sonra üçüncü aşısını da yaptıran yetişkinlerin, hastaneye ve yoğun bakıma çok daha az sıklıkta gittiğini açıkça göstermektedir.” ifadesini kullandı.

Bakanlık, destekleyici aşının etkisinin üç ay sonra azaldığını kabul etse de 3. dozun etkinliğinin, yalnızca ilk iki aşıyı yaptırmış kişilere göre hala önemli ölçüde daha yüksek olduğunu söylüyor. Bakanlık sözcüsü bu durumu “Aşılama politikasının temel amacı, COVID-19 kaynaklı ciddi hastalıkları ve ölümleri önlemek ve azaltmaktır.” sözleri ile açıklıyor. 

Bakanlık ayrıca, Cuma günü yayınlanan Sağlık Konseyi'nin gençlere yönelik verdiği tavsiyenin de inceleyeceğini belirtti.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın