Özbekistan’ın milli şairi Ali Şir Nevai’nin 581. doğum günü olan 9 şubat tarihinde kuruluşu ilan edilen Vakfın başkanlığına Amsterdam’da yaşayan Özbek Yazar Sharif Ahmedov, sekreterliğine Hollandalı Kağıt yapım ustası Leo Hoegen, muhasipliğine de Levent Sağlam getirildi. 

Hollandaca ilk kez Özbekistan hakkında kitap yazan Burhanettin Carlak’ın koordinasyonunda kurulan vakfın bağımsız- sivil bir yapı ile sırf sanat ve kültür faaliyetlerinde bulunacağı belirtildi. 

Bu alanda büyük bir boşluğun hissedildiğini vurgulayan Carlak, “Hollandalı ortak dostlarımızla, kalıcı ve sürdürülebilir kültür diplomasisi hedefimiz’ diyerek ilk defa tüm Avrupa’da Yunus Emre Enstitüsü benzeri kardeş bir kuruluş için adım atmanın heyecanını yaşıyoruz” dedi. 

Hollanda’da yaşayan Başkan Sharif Ahmedov yine Ali Şir Nevai vakfı içerisinde 
Aktif üyelerinden Shahodat Ulug’un Özbekistan edebiyatına soluk getirecek eserler verdiği belirtilen açıklamada, “Hollanda ve diğer Batı Avrupa ülkelerinde Özbek dilini ve kültürel değerlerini başta Hollanda olmak üzere tüm Avrupa ülkelerine tanıtmanın yanı sıra Avrupa Türklerinin Türkistan kültürüne ilgisinin artması Anadolu’nun mayasının atıldığı diyarları bilmesini istiyoruz” sözlerine yer verildi.

Ali Şir Nevai vakfının Sekreterliğini üstlenen, geleneksel kağıt yapımı atölyesi sahibi ve Özbekistan’da kültürel çalışmalarda bulunan Leo Hoegen, kültür mirasının yaşatılması konusunda uluslararası tecrübeye sahip.

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’de Ali Şir Nevai’nin doğum günü münasebeti ile bugün Olimjon Davlatov başkanlığında ALISHER NAVOIY NOMIDAGI XALQARO JAMOAT FONDI tarafından, Türk Dünyasından birçok aydının katıldığı uluslararası Ali Şir Nevai konferansı tertip ediliyor. Konferansa davet edilenler arasında Hollanda’dan Burhanettin Carlak da bulunuyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın