Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Omikron" olarak isimlendirilen B.1.1.529 varyantı, "süper varyant" olarak da nitelendiriliyor. Bu varyantın tespit edilmesinden sonra aralarında Hollanda’nın da bulunduğu bir çok Avrupa ülkesinde Afrika’dan yapılacak uçuşlar durduruldu. 

Elde edilen verilere göre son olarak Cuma günü Hollanda’ya gelen 2 KLM uçağının toplam 600 yolcusuna uygulanan testlerde, 61 yolcunun testi pozitif çıktı. 

Yetkililerce yapılan açıklamada, 61 yolcunun Amsterdam Schiphol havalimanı yakınında güvenlikli bir otelde karantinaya alındığı belirtildi. Henüz yolcularda Omikron varyantına rastlanıp rastlanmadığı bilinmiyor.

Karantinaya alınan yolcular şikayetleri varsa en az yedi gün, şikayetleri yoksa beş gün bu otelde kalacak. 


Uzman: Omikron varyantı Hollanda’da da olabilir

Epidemiyolog Amrish Baidjoe NOS Radio 1 Journaal'a yaptığı bir açıklamada, yeni varyantın söylenildiği kadar bulaşıcı olması halinde uçuş yasağı getirmenin varyantın ülkeye girmemesine fayda sağlamayacağını dile getirdi. Baidjoe büyük ihtimalle halk arasında omikron varyantı ile zaten enfekte olmuş kişilerin olabileceği ihtimalinin de bulunduğunu belirtti.

Baidjoe “Biz dünyayla bağlantılı bir ülkeyiz. Bu da böyle bir virüsün yalnızca Güney Afrika'dan değil, başka yollardan da ülkeye girmiş olabileceği anlamına geliyor.” dedi.

Getirilen uçuş yasağı ile zaman kazanılmaya çalışıldığını belirten Baidjoe, “Omikron varyantı daha bulaşıcıysa, sonunda delta varyantının yerini alacaktır. Bununla birlikte, varyant hakkında hala pek çok şey belirsiz. Örneğin bu varyantın insanları daha da hasta edip etmediği bilinmiyor” şeklinde açıkladı.


Cuma gününden önce Güney Afrika'dan dönen yolculara da test çağrısı yapıldı

Sağlık Bakanı De Jonge, Temsilciler Meclisi'ne yazdığı bir mektupta, Perşembe gününden önce Güney Afrika'dan Hollanda'ya gelen yolcuların da test yaptırması gerektiğini belirdirdi.

GGD geçtiğimiz hafta Pazartesi gününden sonra Botsvana, Eswatini (Svaziland), Lesoto, Mozambik, Namibya, Zimbabve ve Güney Afrika'dan dönen herkese test yaptırması uyarısı gönderecek. Testi pozitif çıkanlar karantinaya alınacak. 


'Omikron' varyantının tespit edildiği Güney Afrika'da vaka sayıları hızla artıyor

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) "Omikron" varyantının ilk tespit edildiği ülkelerden Güney Afrika Cumhuriyeti'nde son günlerde vaka sayıları hızla artıyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, vaka sayıları tüm eyaletlerde düzenli olarak yükseliyor, Gauteng eyaleti salgının ülkedeki merkez üssü olma özelliğini taşıyor.

Bilim insanları, vaka sayılarındaki bu artışın, ülkede dün tespit edilen ve "süper varyant" olarak da adlandırılan "Omikron" varyantıyla ilişkisi olup olmadığını araştırıyor.

Ülkede Cuma günü 2 bin 828 kişi Kovid-19'a yakalandı. Dün  kaydedilen vakalarla birlikte toplam vaka sayısı 2 milyon 955 bin 328'e yükseldi. Hayatını kaybedenlerin sayısı 89 bin 783 oldu.

Omikron varyantı nedir?

Güney Afrika ve Botsvana'da 9 kişide görülen ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Omikron" olarak isimlendirilen B.1.1.529 varyantı, "süper varyant" olarak nitelendiriliyor ve 32 mutasyona sahip olduğu biliniyor.

Şimdilik düşük görülme sıklığına sahip bu varyanta karşı mevcut aşıların etkili olup olmadığına ilişkin araştırmalar sürüyor.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU