Amsterdam'da 2018'den beri yaklaşık 5000 kişiyle yürütülen ve ödenek alanları çalışmaya teşvik etmek için başlatılan Ek Gelir Primi projesi, 2023’e kadar uzatıldı.

Sosyal ödenek alanların yer aldığı proje, bu kişilerin sosyal haklardan kesintiye uğramadan, yarı zamanlı işlerde çalışmasına ve bundan dolayı da belediye tarafından prim desteği almasına olanak sağlıyor. 

Projeye yönelik olarak Sosyal İşler ve İstihdam Bakanlığı’ndan gönderilen “ek gelir primi uygulaması sürekli olursa, ödenek alan kişiye ek vergi yükü yaratabilir” açıklamasını değerlendiren belediye, projeyi şimdilik 2 yıllığına uzattı. 

Projeye katılanlarla yapılan bir anket, katılımcılar arasında yarı zamanlı çalışmaya başlayan kişilerin sayısının arttığını gösteriyor. Bir başka sonuç ise alınan bu primlerin ağırlıklı olarak mevcut borçların kapatılması veya kira, sigorta ve abonelikler gibi sabit giderlerde kullanılmış olması.

Amsterdam belediye meclisi üyesi Rutger Groot Wassink Meclise gönderdiği açıklama mektubunda, projenin olumlu sonuçlar verdiğini, özellikle ödenek alan kişileri çalışmaya yönlendirmekte katkı sağladığını belirtirken, projenin tüm ülke genelinde uygulanması gerektiğine vurgu yaptı.

Proje içeriği

Özellikle ödenek alanların aynı zamanda yarı zamanlı çalışmasına olanak sağlayan ve “ek gelir primi” olarak adlandırılan projede, yarı zamanlı işten kazanılan ücretin yüzde 30’u (aylık maksimum 219 euro) belediye tarafından prim olarak kişiye ödeniyor. Prim ödemeleri altı ayda bir yapılıyor.

Belediyenin ödediği bu prim, kira ve sağlık yardımı gibi vergi makamlarından alınan ek yardımlara hiçbir etkisi olmuyor. Ancak yıllık yapılan gelir vergisi beyannamelerini etkileyebiliyor. 

Ek gelir priminden faydalanmak için ödenek alan kişinin özel bir başvuru yapmasına gerek yok. Sadece ödenek aldığı kuruma yarı zamanlı çalıştığını ve aldığı maaşı beyan etmesi gerekmekte.

Bilindiği üzere şuanda Rotterdam, Wageningen, Doetinchem ve Aalten belediyelerinde de benzer projeler yürütülmekte.

Ek Gelir Primi Projesi hakkında ayrıntılı bilgi için: 
Amsterdam Belediyesi
Rotterdam Belediyesi

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU