Sanatçılar Okan Akın, Yusuf Akkaya ve Cuma Eser kendi imkanları ile Taşkent’teki işitme özürlü çocuklara bir haftalık yoğun bir ebru eğitimi vererek sanat yolu ile sosyal bir projeye imza atacaklar.

Ebru malzemelerinin da bağış yapılacağı sanatsal sosyal proje için Yusuf Akkaya şunları söyledi: “Eylül 2021 yılındaki Özbekistan ziyaretimizde sanat çevreleri ile temaslarımız olmuştu ve kültürel bağların sürekli hale gelmesi içi çalışmalar başlamıştı. Bu alanda son olarak yeni kurulan Ali Şir Nevai Özbekistan Kültür Vakfı ve kültür turları bunlardan bazıları.

(Haber fotoğraftan sonra devam ediyor)

Ebru sanatçısı Orkhan Kopadze’nin daveti üzerine  -bir kısmı işitme özürlü çocuklar olmak üzere yetimhanelerde daha önce yaptığımız günlük ebru çalıştayını bu kez bir hafta ve üç sanatçı ile gerçekleştireceğiz. Amacımız kursiyerlerin sanatı temellerini kavrayıp devam ettirmeleri hatta mesken edinmeleri başta kağıt olmak üzere el sanatları dünyada bu kadar gelişmiş ülke azdır. Kağıt, kumaş, cam ve seramik vazo ve tabaklar üzerine Ebru çalışmaları yapacağız.” 

Programa Hollanda’da birçok ebru sanatçı yetiştiren sanatçı Okan Akın da katılıyor. 

Akın programla ilgili şunları söyledi: “ Prof. Uğur Derman "Türk Sanatında Ebru" kitabından öğrendiğimize göre Ebru Özbekistan sınırları içinde olan Semerkant ve Buhara şehirlerinde doğmuştur. İlk yapılma yılı kesin olarak bilinmemekle birlikte kağıdın bulunduğu yıllara rastladığı düşünülmektedir. Bu da 7. yy ile 8. yy yüzyıl arasını işaret eder. Ebru göçler kanalıyla Anadolu’ya gelmiş, özellikle Osmanlı döneminde büyük bir gelişme göstermiştir. Batılı ülkelerin ebruyla tanışması ancak 16. yüzyılın başında İstanbul’a gelen seyyah, diplomat ve tacirler vasıtasıyla gerçekleşiyor. Ebru tekniği bu şekliyle Batı’da "Türk Kağıdı" ya da "mermer kâğıt" olarak adlandırılıyor.  Bu sanatın tekrar hayat kazanması, ebru sanatına 'çiçekli ebru'yu geliştiren büyük sanatçı Necmeddin Okyay sayesinde olmuştur. Okyay'dan sonraki büyük merhale Mustafa Düzgünman'dır.27 Kasım 2014 tarihinde Ebru sanatçısı Atilla Can’ın girişimleriyle UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras olarak tanımlanmıştır.

Haber: Burhanettin Carlak

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın