Enerji faturaları vatandaşa zor zamanlar yaşatmaya başladı. Hükümet vatandaşı evlerdeki termostat ayarlarının 19 dereceye düşürmesi için teşvik ederken, örnek olmak için ilk önce devlet dairelerindeki termostatı kıstı.   

Bunun yanı sıra geçtiğimiz günlerde hükümetten artan enerji faturalarına karşı vatandaşa devlet desteği verileceği, bazı yardımların ise artırılacağı belirtildi.  

Mart ayı içinde açıklanan ve SonHaber sitemizde yayımladığımız hükümetin destek paketini liste halinde bir araya getirdik.

Hükümetin yardım paketi Bu paketten kimler yararlanabilir? Nasıl başvuru yapılmalı?

Düşük gelirli vatandaşlar için ek enerji ödeneği
Sosyal asgari düzeyde (tek kişi için 1.250,19 euro, çiftler için 1.724,99 euro) bir gelire sahip vatandaşlara, 800 euroluk enerji yardım ödeneği verilecek. Bu yardım ödeneği ikamet ettiğiniz belediye aracılığıyla ödenecek.

Belediyeler, Sosyal Ödenek alanlar ile IOAW veya IOAZ ödeneği alan vatandaşlara bu yardımı otomatik olarak yapacak. Ödenek almıyorsunuz ancak, geliriniz sosyal ödenek civarında (Örneğin ZZP olarak çalışanlar) ise ikamet ettiğiniz belediyeye bizzat müracaat etmeniz gerekmekte. 

Sosyal İşler ve Çalışma Bakanlığı belediyelerin mart ayı ortasından itibaren yardım ödemelerine başlaya bileceğini duyurdu. Yapılan duyuru için bu linki tıklayabilirsiniz.

İkamet ettiğiniz belediyeye göre alacağınız enerji yardım ödeneği miktarında da farklılıklar bulunmakta. Örneğin Den Haag belediyesi verilen yardımın 100 euro artırılmasına karar verdi. 

Tüm haneler için enerji vergisinde indirim
Hükümet elektriğe uygulanan vergi miktarında indirime gitti. Bu indirim elektrik şirketleri tarafından direk olarak faturaya yansıtılacak. 

Rijksoverheid web sitesinde, indirimin enerji tedarikçileri tarafından aylık olarak faturaya yansıtılması gerektiğini belirtildi.

Sitede “Ocak 2022'deki aylık fatura tutarınız hala Aralık 2021'deki ile aynı mı? O zaman indirim işlenmemiş olabilir. Bu durumdan emin değil misiniz? Lütfen enerji tedarikçinizle iletişime geçin.” uyarısı yapıldı. 

Buna göre fatura bedelinizde indirim uygulanmadığını fark ettiyseniz, elektrik şirketinize mail gönderebilir veya telefonla irtibata geçebilirsiniz.

1 Temmuzdan itibaren enerjideki KDV düşürülecek
Gaz, elektrik ve bölgesel ısınmada uygulanan KDV miktarı şuanda yüzde 21 düzeyinde. Bu oran 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren yüzde 9’a düşürülecek. 

Hükümet kdv’deki indirimle birlikte hanelerin aylık masrafının 23 euro düşeceğini tahmin ediyor. Bu hesaplamaya göre fatura miktarı, bu yılın sonuna kadar, ortalama 140 euro düşecek. KDV indirimi temmuz ayından 2022 yılı sonuna kadar uygulanacak.

Yalıtımı desteklemek için 300 milyon euro bütçe ayrıldı
Hükümet evlerin izolasyonunu güçlendirmek için 300 milyon euro bütçe ayrıldığını duyurdu. Hükümet, "belediyelerin bu parayı savunmasız hanelerin enerji tasarrufu yapmasına yardımcı olmak için kullanabileceğini" açıkladı.

Bu yardımın nasıl ve hangi şartlarda yapılacağı ise henüz netlik kazanmış değil.

Güneş enerjisinden kendi elektriğini üretenler
Güneş panelleri ile kendi elektriğini üreten ve bu elektriği tüketen vatandaşlar ve şirketler, kendi ürettikleri elektrik üzerinden enerji vergisi ödemek zorunda kalmayacaklar. 

Kiralık evine güneş paneli takarak kiracıya elektrik sağlayan ev sahipleri de enerji vergisinden muaf tutulacak. Muafiyet sadece güneş panelleri tarafından üretilen elektrik için geçerli olacak.

Burada dikkat edilmesi gereken husus güneş panellerinden elde edilen elektriğin sadece kendi kullanımız için olması. Eğer ürettiğiniz elektriği elektrik tedarikçi şirkete satıyorsanız o zaman vergi mükellefi konumuna giriyorsunuz ve vergi ödemeniz gerekiyor. Bu konuda daha geniş bilgi almak için Vergi Dairesinin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın