Hollanda, Covid salgını ile birlikte iyice belirginleşen ve önümüzdeki yıllarda daha da artması beklenen sağlık personeli açığını, Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerden karşılamaya hazırlanıyor.

Özellikle hemşire ve bakım personeli açısından Hollanda'da ciddi sıkıntı yaşanıyor. Hastane ve bakım kurumları, Hollandaca öğrenen kalifiye hemşire ve bakım personeline kapılarını açmak istiyor.

NOS'ta yayınlanan "Nieuwsuur" (Haber Saati) programının araştırmasına göre personel eksikliği sağlık sektörünü tehdit edecek boyutlara ulaştı.

Almanya ve diğer bazı AB ülkelerinin aksine, diş hekimi ve bazı branşlar dışında Hollanda'da doktor açığı yok. Ayrıca diploma denkliği konusundaki katı kurallar, yurt dışından tıp doktoru gelmesini zorlaştırıyor.

Ancak başta hemşireler olmak üzere, diğer sağlık ve bakım personeli konusunda ciddi bir gereksinim var.

Hükümete 2 hafta önce sunulan bir rapora göre bu yıl 49 bin sağlık çalışanı açığı var.

Bu sayının 10 yıl içinde 135 bine yükselmesi bekleniyor. Hastaneler ve yaşlı bakım evleri, personel bulmakta giderek zorlanıyor.

Hollandalı yetkililere göre personel açığının en önemli nedenlerinden biri, yaşlı nüfusun artması. Ülkede 80 yaş ve üzeri kişilerin sayısı 800 bin civarında. 30 yıl içinde bu sayının 2,6 milyona ulaşması bekleniyor.

Bu da özellikle yaşlı bakım evlerindeki hemşire ve bakım personeli ihtiyacının artmasına yol açıyor.

Türkçe konuşan personele de ihtiyaç var
Hollanda'da en büyük göçmen grubunu oluşturan Türkiye ve Fas kökenli yaşlılar için bakım hizmeti veren çok sayıda kuruluş bulunuyor.

Dil, kültür ve inanç nedeniyle Türkiye ve Fas kökenli yaşlılar için, kendi milliyetlerinden hemşire ve bakım personeline ihtiyaç duyuluyor.

Türkiye'den Hollanda'ya gelen ve dil sorununu çözen sağlık personeli, bu alanda kolayca iş bulabiliyor.

İbre Asya ülkelerine doğru
Diğer Avrupa ülkelerinde de açık bulunduğu için, Hollanda'daki kurumlar, yeni sağlık personeli ihtiyacı için AB dışına özellikle de Asya ülkelerine yöneliyor.

Zuyderland Hastenesi Personel Müdürü Ben Polak, önümüzdeki 4 yıl içinde 400 hemşireye ihtiyaç duyduklarını ve bunları Avrupa'da aramadıklarını söylüyor.

Hastane, AB dışından personel tedariği için Hollanda'nın en büyük iş bulma bürolarından Otto Workforce ile görüşüyor.

İş bulma bürosu, Filipinler'den 200 yoğun bakım hemşiresini işe almak için bu ay başkent Manila'da Hollandaca kursları başlatacak.

Hemşireler, 3 ay boyunca Hollanda sağlık sistemi konusunda da bilgilendirilecek.

Yomema adlı iş bulma ajansı da 2 yıllık resmi uğraş sonucu Endonezya'dan 64 hemşirelik öğrencisini Hollanda'ya getirmeyi başardı.

Kasım ayından bu yana Hollanda'da eğitim alan hemşirelik öğrencilerine, haftada 16 saat yarı zamanlı çalışma izni de veriliyor.

İstihdam ajansı, bu koşullarda her yıl bin 200 öğrenciyi Hollanda'ya getirmeyi planlıyor.

Kolaylaştırıcı adımlar talep ediliyor
Sağlık sektörü, hükümetin, AB dışından sağlık personeli gelişini kolaylaştıracak adımlar atmasını bekliyor.

Hollanda Hemşireler Birliği (V&VN), AB dışından gelecekler için Hollandacaya hakimiyet ve sağlık personeli kalitesi konusunda hiçbir taviz verilmemesi gerektiğini savunuyor.

Örgüt, işe alımlarda bu personelin geldiği ülke için herhangi bir zarara yol açmamasına da özen gösterilmesini istiyor.

Uzun Süreli Bakım ve Spor Bakanı Conny Helder de sağlık kurumlarının AB dışından personel alma talebine karşılık, "kalifiye olmaları ve yeterince Hollandaca konuşmaları" koşulunu öne sürüyor.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın