Özellikle Ukrayna ile Rusya arasında başlayan savaş nedeniyle son aylarda enerji fiyatları her ay artmaya başladı. Yaklaşık son iki yıldır düzenli olarak artan enerji fiyatlarının üzerine savaşın piyasada yarattığı gerginlik de eklenince, hükümetin verdiği enerji desteği vatandaşların eksiğini tam olarak karşılayamadı.

Het Financieele Dagblad gazetesinin, kredi yönetimi alanında uluslararası bir şirket olan Intrum tarafından yürütülen enerji sektöründeki yaklaşık 100.000 tahsilat dosyasının analizine dayanarak verdiği haberinde, 2019 yaz ayları ile 2021 yılının sonuna kadar geçen dönem içinde, faturasını zamanında ödeyemeyen kişilerin sayısının yüzde 40 arttığı belirtildi. 

Intrum analizine göre; 2019 yazında müşteri başına ödenmemiş fatura tutarı ortalama 400 euro iken, geçtiğimiz yılın sonunda 550 euroya kadar çıktı.

Gazeteye açıklama yapan Intrum Benelux'ün direktörü Guy Colpaert, tüketicinin ödeme sorununun fiyatların artması ile bağlantılı olduğunu ve bu durumun sadece düşük gelirlilerde değil, normal şartlarda gelirine bağlı olarak ödeme zorluğu çekmeyeceği düşünülen vatandaşların dahi, bu sorunla karşı karşıya kaldığını dile getirdi.

Taksitlendirmeye giden kişi sayısı arttı!
Intrum'a göre, Mayıs 2019'da enerji tedarikçisine borcu olan ve ödenmemiş faturaları bulunan her 10 kişiden üçü taksitlendirme yoluna gitti. Ancak 2021'in sonunda borcu olan her on kişiden yedisi için taksitlendirme yapılmak zorunda kalındı. 

Fatura ödeme zorluğunun oluşmasında, artan enerji fiyatlarının yanı sıra yükselen enflasyon da etkin bir rol oynuyor. Örneğin; tüketiciler enflasyona bağlı olarak, hane için yapılan gıda alışverişlerinde önceki dönemlere göre daha fazla ödeme yapmak zorunda kalıyor.

Yaklaşık 20 yıldır Intrum bünyesinde çalışan Colpaert, şu anki kadar istisnai bir durumun hiç yaşanmadığını belirtiyor. 

Direktör Colpaert bu duruma son bir yıl içinde en az on kat artan gaz fiyatlarını örnek olarak gösteriyor. 

“Bu kısmen dünya çapındaki enerji talebinden kaynaklanmakta.” diyen Colpaert,  buna ek olarak, Groningen'deki gaz çıkarma işleminde küçülmeye gidilmesi, Rusya'dan çok fazla gaz alınması ve kısmen Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin, fiyatların baskı altında olmasına neden olduğunu belirtti.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın