Yoksulluk Politikası Bakanı Carola Schouten meclise gönderdiği bir yasa değişikliği teklifinde, maliyet paylaşımı standardında (kostendelersnorm ) ailesi ile birlikte kalan çocuklar için uygulanan yaş sınırını 21'den 27'ye çıkarılacağını belirtti.

Bakan açıklamasında, bu sayede sosyal ödenek alan ailelerin, çocukları 21 yaşından sonra hala evde yaşasalar dahi, gelirlerinin kesilmeyeceği konusunda güvenceye sahip olacaklarını vurguladı.

Maliyet Paylaşım standardı nedir?
Sosyal ödenek alan kişiler aynı evde birden fazla yetişkinle (Anne, baba ve çocuklar gibi) birlikte yaşıyorsa, belediye yardım miktarını Katılım Yasasına (Participatiewet) göre ayarlıyor. 
Ödenek alımının kötüye kullanımını engellemek için çıkartılan Katılım Yasası’nda temel nokta; bir evi ne kadar çok yetişkin birey paylaşırsa, kişi başına düşen konut maliyeti o derecede düşük olduğu için, verilecek ödenek miktarında da kesinti yapılacağı yönünde.

Belediyeler de tepkili
Merkezi İstatistik Bürosu CBS verilerine göre Hollanda’da sosyal yardım alan kişilerin yüzde 12’si maliyet paylaşımına standardına tabi tutuluyor.

21 yaş sınırının birçok genci mağdur ettiği ve yoksulluğa sürüklediğini belirten çoğu belediye ise 2015 yılında yürürlüğe giren yasadaki yaş sınırının artırılması çağrısında bulunmuştu.

NOS haber servisinin geçtiğimiz yıl yaptığı bir araştırmada da en büyük on belediyede her yıl yüzlerce vakada istisnalar yapıldığı ortaya çıkmıştı. Ancak yürürlükteki kuralda istisna yaratmak hem uzun zaman alıyor, hem de çok karışık bir prosedür. Bu nedenle standartta yapılacak yaş sınırı değişikliği belediyelerin de işini kolaylaştıracak.

Mağduriyet giderilecek
Bakan Schouten gönderdiği yazıda özellikle zor durumda kalan bu kişilerin sorununun çözüleceğini belirtti. Bakan, çocukların daha uzun süre ebeveynleri ile kalmasına olanak sağlayacak bu değişiklikle birlikte evsiz kalan gençlerin sayısının da azalacağını kaydetti.

Kabine’nin; 1 Ocak 2023'ten itibaren yürürlüğe girmesi beklenen değişikliği gerçekleştirmek için toplam 66 milyon euro bütçe ayırdığı belirtildi. 

Foto: Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın