Zaandam'da ikamet eden 68 yaşındaki N. Z.'nin altı ay (dördü şartlı) hapis yatması isteniyor. Savcılığa göre, kadın 2008'den 2018'e kadar olan dönemde, Türkiye'de bir dairesi olduğu halde haksız yere ödenek almaya devam etti. N.Z. ise Cuma günü çıkarıldığı mahkemede suçlamaları reddetti ve kardeşinin evin gerçek sahibi olduğunu ısrarla yineledi.


N. Z. davasının nedeni

N.Z.’nin erkek kardeşi Türkiye'de inşa ettirdiği apartmanın dairelerini yaşadığı ilişki sorunu nedeniyle 2002 yılında N.Z., kadının kızı ve birkaç akrabanın üzerine geçirdi. 

Bu apartman dairesi ilk olarak 2016 yılında, N.Z’nin kızının o dönemde ikamet ettiği Beverwijk belediyesi tarafından keşfedildi. Beverwijk Belediyesi daha sonra bu bilgiyi, N.Z.’nin ikamet ettiği Zaanstad Belediyesi ile paylaştı. Ortaya çıkan bu bilgiyi değerlendiren Zaanstad Belediyesi de 68 yaşındaki N. Z.’den 175.000 euroyu geri ödemesini talep etti. 


“Sadece bir hafta kalacaktı”

N. Z.; 2002 yılında dairenin kendi üstüne geçtiğini doğruluyor ve ekliyor “Bir hafta ya da en fazla bir ay benim üstümde kalacaktı. Daha sonra geri alınacaktı.” Okuma yazması bulunmayan N.Z. evrak işlerinde başkalarının yardımına muhtaç olduğunu belirtirken, mahkemedeki ifadesinde de defalarca evin hâlâ kendi adına olduğundan habersiz olduğunu tekrarladı.

N. Z.’nin avukatı ise savunmasında müvekkilinin neredeyse hiç Türkiye’de bulunmadığını belirtti. Avukat ayrıca, şu anda Avusturya'da yaşayan erkek kardeşin yaptığı yazılı açıklamada da görüleceği üzere, N. Z.’nin üzerinde bulunan daireden hiçbir şekilde fayda sağlamadığını, daire üzerinden kira almadığını, belirtilen adreste hiç yaşamadığını ve hatta dairenin anahtarına bile sahip olmadığını kaydetti. 


Savcı 6 ay hapis isteminde bulundu

N.Z.’nin çevresinden yeterli derecede yardım istemediğini belirten savcılık, "Bunu yapmaması, hak ettiğinden daha yüksek bir yardım alma riskini taşıyordu." şeklinde ifade kullandı. Savcılık, şuanda Z.’nin sadece geçinmek için ödenek aldığını ve çeşitli hastalıklar yaşadığını belirterek, bu nedenlerden dolayı uygun cezanın ne olması gerektiği konusunda zorlanıldığını kaydetti. 

Savcılık tüm bu şartlara rağmen N. Z. için, dört ayı denetimli serbestlik olmak üzere toplam altı ay hapis cezası isteminde bulundu. N.Z.’nin avukatı ise beraat talebinde bulundu. 

Dava iki hafta sonra karara bağlanacak. 

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU