GGD’nin Schiphol'deki merkezinde çalışan iki kadın ve bir erkek, CoronaCheck uygulaması üzerinden on binlerce sahte QR kodu oluşturmaktan gözaltına alındı.

GGD tarafından, bir iş bulma kurumu aracılığıyla işe alındığı belirtilen bu üç şüphelinin, Avrupa QR kodlarını oluşturmak için kullanılan uygulamaya erişim yetkisine sahip olduğu belirtildi. Bilindiği üzere Avrupa QR kodları aynı zamanda Hollanda’da da geçerli.

Geçtiğimiz hafta Pazar günü gözaltına alınan üçlü dün sorgu hakiminin karşısına çıktı. Hakim sanıklardan 24 yaşındaki kadının serbest bırakılmasına, diğer iki sanığın ise gözaltı sürelerinin uzatılmasına karar verdi.

Basına yansıyan bilgilere göre; gözaltına alınan kişilerden ikisinin sadece sahte QR kodu oluşturmaktan, bir tanesinin ise hem kod oluşturmak hem de kendine ait sistem şifresini başkalarına vererek, onların da sisteme giriş yapmalarına olanak sağlamaktan şüpheleniliyor. Oluşturulan sahte QR kodları 100 eurodan 1000 euroya kadar alıcı buluyor. 


QR kodu sahtekarları artıyor

Schiphol’de yaşanan bu gözaltının dışında geçtiğimiz günlerde başka gözaltılar da yaşandı. Salı günü, sahte aşı kartı ve test sertifikası satışına karıştıkları iddia edilen Nootdorp'tan 19 yaşında bir adam ve Den Haag’dan 20 yaşında bir kadın gözaltına alındı. Geçtiğimiz hafta da 2’si doktor asistanı 3 kadın QR kodu sahtekarlığından gözaltına alındı.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU