Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) Perşembe günü yaptığı açıklamada, mart ayında enflasyonun yüzde 9,7’ye çıktığını açıkladı. Mart ayı enflasyonu Şubat ayındaki yüzde 6,2’lik enflasyon ve hatta son 46 yılın içinde en yüksek aylık enflasyon olarak kayda geçti. 

CBS geçtiğimiz hafta Cuma günü Avrupa İstatistik Bürosu Eurostat sistemine göre mart ayı enflasyon oranının yüzde 11,9 olduğunu açıklamıştı.

Avrupa ülkelerinin kendi hesaplama yöntemleri birbirinden farklı olduğu için Eurostat'ın tüm ülkeleri birbirleriyle karşılaştırmak adına kendi yöntemi bulunmakta. Hollanda yöntemi ile Avrupa yöntemi arasındaki en büyük fark, Hollanda İstatistik Kurumu'nun ev sahibi olan ve kendi evinde yaşayan kişilerin aylık maliyetlerini de hesaplamaya dahil etmesi.

En büyük etkiyi yaratan: Enerji fiyatları 
CBS hesaplamasına göre Mart ayında enflasyon yüzde 10'u geçmeyecek, ancak Nisan 1976'dan bu yana en yüksek seviyede olacak. Bu artıştaki en büyük etki ise yükselen enerji fiyatları.

CBS; elektrik, gaz ve bölgesel ısıtmayı enerji gideri olarak hesaplıyor ve üçünün birlikte Mart ayında bir yıl öncesine göre yüzde 157 daha pahalı olduğunu belirtiyor. Şubat ayında enerji kalemindeki artış bir yıl öncesine göre yüzde 77 olmuştu.

Bunun yanı sıra akaryakıt fiyatları da yüzde 36,5 ile keskin bir şekilde yükseldi. Mart ayında benzin maliyeti litre başına ortalama 2,29 euro ve mazot ise 2,12 euro civarında seyretti.

Son olarak, gıda fiyatlarında da bir yıl öncesine göre yüzde 6,2 artış yaşandı. Özellikle et ve sebze fiyatları hızla yükseldi. Şubat ayında gıda fiyatlarındaki artışın yüzde 5 olduğu açıklanmıştı.

Foto: Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın