Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezinden (ECDC) yapılan açıklamada, İngiltere'deki hepatit vakalarının aynısının Hollanda, Danimarka, İrlanda ve İspanya'da da bazı çocuklarda tespit edildiği bildirildi.

ECDC’den sonra bugün bir açıklama yapan RIVM, normal şartlarda yılda ortalama dört vaka görülürken bu yılın başından bu yana 4 çocukta hepatit virüsüne rastlandığı kaydedildi.

Hollanda Pediatri Derneği Başkanı Károly Illy ise evdoktorlarının ve hastanelerin konu ile ilgili bilgilendirildiğini, bu hafta sonuna kadar ülkedeki vakalar konusunda daha net bir bilgiye sahip olunacağını tahmin ettiğini kaydetti.

ECDC Salı günü yaptığı açıklamada, Danimarka, İspanya ve İrlanda'da da özellikle iki ila beş yaş arasındaki çocuklar arasında akut vakaların sayısında bir artış görüldüğünü açıkladı. 

ECDC, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başta olmak üzere yerel ortaklarıyla söz konusu vakalardaki hepatit virüsünün kaynağının incelenmeye devam edildiğini açıkladı.

İngiltere'deki “nedeni bilinmeyen” hepatit vakaları
DSÖ 16 Nisan'daki yazılı açıklamasında, İngiltere'de 74 çocukta, sebebi belirlenemeyen hepatit virüsü tespit edildiğini duyurmuştu.

5 Nisan'da İskoçya'da 10 yaş altı 10 çocukta ağır hepatit hastalığı görüldüğü, 8 Nisan'da ise İngiltere genelinde hepatitli çocuk sayısının 74'e yükseldiği aktarılmıştı.

Öte yandan ABD'nin Alabama eyaletinde de 1-6 yaşındaki 9 çocukta, İngiltere'deki hepatit vakalarından birinde rastlanan ve üst solunum yolunu etkileyen adenovirüs görüldüğü kaydedildi. 

Virüsün tespit edildiği çocuklarda son bir aydır sarılık, ishal, kusma ve karın ağrısı gibi belirtilerin görüldüğü, bazı vakaların ise ağır karaciğer iltihabı geçirerek karaciğer nakliyle tedavi edildiği bildirilmişti.

Vakalardan birinin hepatit taşıyan biri veya birkaç kişiyle temas nedeniyle oluştuğu, diğer vakaların virüsü nereden aldığının bilinmediği vurgulanmıştı.

Covid-19'dan sonra ikinci küresel salgın şüphesi!
DSÖ, bazı hepatit vakalarında Covid-19'un da tespit edildiğini, fakat hepatit vakalarının Covid-19 ile bağlantısının netleşmesi için vakaların genetik nitelendirmeye gitmesi gerektiğini açıkladı.

Karaciğerin iltihaplanması sonucu oluşan Hepatit, farklı şekillerde ortaya çıkabiliyor. Sebep genellikle spesifik bir hepatit virüsü, ancak ECDC'ye göre bu viral bir form almamış durumda. 

Bilim dergisi Science kısa süre önce Birleşik Krallık'ta hasta çocukların yarısında bir adenovirüs olduğunun saptandığını yazdı. Bu genellikle soğuk algınlıklarında görülen bir virüs ancak bununla hepatit arasında bir bağlantı olup olmadığı henüz net değil.

Science, İngiliz çocukların hiçbirinin COVID-19'a karşı aşılanmadığını, bu nedenle “Covid-19 aşıları bu hastalığa yol açtı” düşüncesinin ekarte edilebileceğini yazdı. Dergiye göre, koronavirüsün kendisi, tanımlanamayan toksinlere maruz kalma gibi bir rol oynayabilir.

Hastalığın "nedeni belirsiz" olarak tanımlanması, akıllara Covid-19 virüsünü getirirken yeni bir küresel salgın ihtimalini de gündeme taşıdı. Covid-19, henüz adı konmadan önce "gizemli bir akciğer rahatsızlığı" olarak tanımlanıyordu.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın