Hollanda’da enflasyonun artması ve vatandaşın alım gücünün hiç olmadığı kadar gerilemesi üzerine hükümet harekete geçti. Yapılan yeni planlamaya göre akaryakıttaki vergiler düşürülecek, enerjiye uygulanan vergi en düşük seviyeye çekilecek ve vatandaşlara maddi destek sağlanacak.

AD ve Telegraaf gazetelerinin hükümete yakın kaynaklara dayandırarak verdiği haberlerde, kabinenin özellikle düşük ve orta gelirli vatandaşlara yönelik yeni bir destek paketi hazırlığında olduğu belirtildi.

Yayınlanan habere göre kabine, akaryakıttaki Katma Değer Vergisi’ni (BTW) ve enerjiye uygulanan tüketim vergisini düşürmek için yeni yollar arıyor. Plana göre yalıtımı kötü olan binalar da ele alınacak ve bu konuda bina sahiplerine kullanabileceği bir bütçe ayrılacak.

Düşük gelirliye 400 euro destek
Bilindiği üzere; hükümet şuanda asgari ücret veya biraz üzerinde geliri olan hanelerin enerji faturalarına destek olmak için 200 euro yardım yapacaktı. Ancak son gelişmeler ışığında, bu miktarın 400 euroya çıkartılması düşünüyor.

Enerji ve akaryakıt
Koalisyon ortakları enerjiye uygulanan tüketici vergisini de yüzde 21’den, yüzde 9’a çekmeye hazırlanıyor. Bazı kaynaklara göre verginin sıfırlanması fikri de masaya yatırılmış durumda ancak bu düşüncenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği henüz bilinmiyor.

Değişiklikler Temmuzdan itibaren geçerli olabilir
Tüm bu değişikliklerin uygulanabilmesi için bu yıla yönelik düşünülen bütçe programında yasal değişikliklerin yapılması gerekiyor. Bu nedenle olası yardım paketinin en erken 1 Temmuz tarihinde yürürlüğe girebileceği tahmin ediliyor.

Kaynaklara göre bu değişikliklerin yapılabilmesi için, kabinenin 2 ila 4 milyar euroluk bir bütçe yaratması gerekecek. Bu bütçenin de daha çok Groningen gazından karşılanması veya gerekli olması halinde ulusal borcun artırılması ile karşılanacağı tahmin ediliyor.

Yüksek enflasyon, artan enerji fiyatları ve en sonunda iki hafta önce başlayan Rusya-Ukrayna savaşı vatandaşın alım gücünü son 40 yılın en düşük seviyesine indirdi. Merkezi Planlama Bürosu CPB tarafından bu hafta yapılan açıklamada da ortalama satın alma gücünün yüzde 2,7 oranında düşeceği, en kötü ihtimalle bu düşüşün yüzde 3,4 oranına kadar çıkacağı belirtildi. 

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın