Enflasyonun 2022'de yüzde 5,2 olacağı tahmin ediliyor. En kötü senaryoda, enerji fiyatları yüksek kalmaya devam ederse enflasyon yüzde 6'ya bile ulaşabilir. En iyimser senaryoda ise enerji fiyatları 2019 seviyelerine dönecek ve 2022 için enflasyon oranı yüzde 3 olacak.  

Hollanda Merkezi Planlama Bürosu (Centraal Planbureau -CPB) bu yıl için enflasyon ve alım gücü değerlerindeki tahminlerini açıkladı. Kuruma göre vatandaşların alım gücü bu yıl ortalama yüzde 2,7 gerileyecek.

Kurum alım gücündeki azalmanın büyük ölçüde diğer şeylerin yanı sıra, hızla artan enerji ve gıda fiyatları ve dolayısıyla yükselen enflasyon değerlerinden kaynaklı olduğunu belirtti.

CPB’den üç senaryo olasılığı
Kurum alım gücü ve enflasyon değerleri ışığında üç olası senaryo olabileceğini tahmin ediyor. Kuruma göre en ılımlı senaryoda vatandaşlar yüzde 2,7'lik bir satın alma gücü kaybı yaşayacak.

İkinci senaryoya göre; bu yıl düşünülen enflasyondan daha düşük bir enflasyon değeri çıkacak ve  alım gücündeki kayıp yüzde 0,6 ile sınırlı kalacak. 

Ancak en kötü senaryoya göre bir gelişme olması halinde, enflasyonda yüzde 6'lık bir artış yaşanacak ve vatandaşın cüzdanı yüzde 3.4 küçülecek.

Bu yıl büyüme var ancak geçen yıldan daha az
Geçen yıl yüzde 4,8’lik ekonomik büyümeye rağmen, bu yıl CPB’ye göre, yüzde 3,6 oranında büyüme yaşanacak.

CPB Hollanda ekonomisinin gelecek yıl yüzde 1,7 oranında büyüyeceği tahmininde bulunuyor.

CPB’ye göre sıkıntı sadece bu yıl yaşanacak
CPB'nin hesaplamaları ve senaryolarına göre her durumda, sadece bu yıl sıkıntı çekilecek. Kurum gelecek yıldan itibaren satın alım gücünde 1,5 ila 1,9 oranında iyileşme olacağını belirtiyor. Kurum bu öngörüsünü artan maaşlara ve emekli maaşlarının endekslenmesine dayandırıyor.

Öte yandan ekonomide bu yıl için beklenen büyüme yüzde 3,5 ila 4,2 arasında, önümüzdeki yıl ise yüzde 1,4 ila 2,6 arasında olacağı, İşsizlik oranlarının da mevcut düşük seviyede seyredeceği tahmin edilmekte.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın