Erasmus Üniversitesi sosyologları tarafından, "Polis ve Bilim" araştırma programı  kapsamında ateşli sohbet hatları yürütülen bir çalışmanın sonuçları açıklandı. Elde edilen sonuçlara göre; göçmen kökenli bir gencin bir suçta şüpheli duruma düşmesi olasılığı, Hollanda kökenli gençlere göre 2-3 kat daha fazla.

Araştırmacılardan Willemijn Bezemer, NOS Radio 1 Journaal'a verdiği demeçte, "Yanlış bir şey yapan çok sayıda genç var ancak, sadece bazıları polis tarafından yakalanıyor. Polis tarafından bilinen ve bilinmeyen  gençlerin geçmişlerini araştırdık. Bu bize, hangi tip gençlerin şüpheli olarak nitelendirilme şansının daha yüksek olduğunu görmeyi sağladı" dedi.

Etnik gruplar arasında farklılıklar var ama...

Bezemer, çalışma sonucunda etnik gruplar arasındaki büyük farklılıkların görülebildiğini söylüyor ve ekliyor "buna yerleşim yeri ve eğitim düzeyi gibi unsurlar da ekleniyor."

Örneğin; küçük bir yerleşim yerinde, vwo'da okuyan, yüksek eğitimli ebeveynleri olan beyaz bir kızın suç işlediğinden şüphelenilme şansı, şehirden gelen Faslı veya Antiller kökenli, vmbo seviyesine sahip bir erkek çocuktan çok daha düşük.

Karşılaştırmalı araştırma

Bu araştırmada ilk kez uygulanan bir yöntem ise  polisin elindeki rakamların,  Merkez İstatistik Bürosu (het Centraal Bureau voor de Statistiek -CBS)  rakamlarıyla karşılaştırılması olmuş.

Karşılaştırma için kullanılan CBS raporu; 2010- 2015 yılları arasında, 6000 gencin kendi suç davranışları hakkında anlattıklarından yola çıkılarak hazırlanmış. CBS araştırmasında gençlerden, sosyal olarak arzu edilen cevapların filtrelendiği soruları  cevaplandırmaları istenmiş. Verilen cevaplara dayanarak da hangi gençlerin suç davranışları hakkında gerçeği söylemeye istekli oldukları belirlenmiş.

Etnik profilleme için kesin kanıt yok

Araştırma sonuçları ilk bakışta 'polisin etnik profillemesinin' ilk bilimsel kanıtı gibi gözüküyor ancak Bezemer, bu araştırmanın etnik profillemeden biraz daha karmaşık olduğunu söylüyor. Polis rakamlarının belirli grupları temsil ettiğini belirten Bezemer, ancak bu tablonun diğer araştırma sonuçlarıyla ve rakamlarla karşılaştırılmadığı için tek taraflı olacağını belirtiyor.

Sonuçtan ders çıkartılmalı

Çalışmanın ikinci araştırmacısı Arjen Leerkes, de Volkskrant gazetesine yaptığı açıklamada, elde edilen sonuçların çarşamba günü polisle paylaşıldığını belirtirken, "Yapıcı bir görüşmeydi. Polisin bu soruşturmayı bir öğrenme fırsatı olarak görmesini ve bu noktayı izlemeye devam etmesini umuyoruz." dedi. 

Leerkens, çalışmanın sonunda elde edilen bu bulgulardan sadece polisin değil, polise ihbarda bulunan vatandaşların da ders çıkartması gerektiğinin altını çizdi.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU