Hollanda’da yüksek enflasyonun en az bir yıl daha süreceğinin tahmin edilmesi üzerine, işçi haklarını korumak için faaliyet gösteren CNV, işverenler için faaliyet gösteren AWVN ve İşçi sendikası FNV ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, hükümeti durumun ciddiyeti karşısında harekete geçmeye çağırdı.

CNV, AWVN ve FNV; Hollanda Merkez Bankası’nın (DNB) yüksek enflasyonun en az bir yıl daha devam edeceği tahmini üzerine, kabineye vergi indirimi çağırısı yaptı. Bu şekilde çalışanların satın alma gücünün geliştirile bileceği belirtildi. FNV özellikle asgari ücretlerin artırılmasını ve kâr ve servetin fazladan vergilendirilmesini savunuyor.

‘Çeşitli vergilerde indirime gidin’
CNV başkanı Piet Fortuin hükümete yönelik yaptığı çağrıda “Satın alma gücü her yerde ayarlanmalıdır, çünkü bu herkesi etkiler. Bu konu; emekliler ve sosyal yardım alanlar gibi toplu iş sözleşmesi kapsamında olmayan kişiler içinde çok önemli. Örneğin KDV'yi, tüketim vergilerini, enerji vergisini düşürmeyi ve asgari ücreti yükseltmeyi düşünün.” dedi.

‘Hükümet satın alma gücünü bu kadar önemli görüyorsa…’
Şirketlerin ücretleri artırarak enflasyonu telafi etmesine izin vermeyi kolaycı bir yol olarak değerlendiren AWVN ise “Sektör bazında nelerin mümkün olduğuna iyi bakmamız gerekiyor. Bir şirket kötü durumda olduğunda, aşırı ücret artışı olumsuz bir etki yaratır. Hükümet satın alma gücünü bu kadar önemli görüyorsa, belirli vergileri de düşürebilir.” açıklaması yaptı.

Enflasyon artışı devam edecek
De Nederlandsche Bank (DNB) Başkanı Klaas Knot, enflasyon artışının bir yıldan uzun süreceğini tahmin ediyor. 

DNB geçtiğimiz aylarda enflasyonun, son 40 yılın en yüksek seviyesine çıktığını ve bunun başlıca nedenin artan enerji fiyatları olduğunu açıkladı. DNB’ye göre enerji fiyatlarını yanı sıra örneğin süpermarket ürünlerinin fiyatları da arttı. Knot, bunun zaten harcayacak çok şeyi olmayan vatandaşlar için sorunlara neden olabileceğini söyledi. 

Asgari ücret artırılmalı
FNV İşçi sendikasına göre top işverende. FNV Başkanı Zakaria Boufangacha bunu şu şekilde açıklıyor; “Satın alma gücünü onarmak zorundalar. Şirketler son yıllarda, çalışanlarının yararlanamadığı yüksek karlar elde etti. Yani ücretler de çok yükselmek zorunda.”

FNV, hükümete de önemli bir görev düştüğünün altını çiziyor. Örneğin kabinenin asgari ücretlere zam yapması gerektiğini belirten FNV, bu şekilde düşük ücretli sektörlerde çalışanların da durumdan önemli ölçüde faydalana bileceğini belirtiyor. 

FNV “asgari ücret yükselirse, sosyal yardım alan kişilerin geliri de artar. Ayrıca, kâr ve servetin fazladan vergilendirilmesi ve emek üzerindeki verginin düşürülmesi gerekmektedir.” diyor.

Toplu iş sözleşmeleri zora girebilir
Bu açıklamalarla birlikte; yürütülen toplu iş sözleşmelerindeki müzakerelerin, daha fazla baskı altına geçeceği tahmin ediliyor. 

Sendikalar, önemli bir ücret artışı için hükümete baskı yapmaya hazırlanırken CNV başkanı Fortuin, "Biz vitesi bile artıracağız" şeklinde konuştu. 

İşverenlerin halen ücret artışı konusunda cimri davrandıklarını belirten Fortuin, “Bunu aylardır devam eden metal sektöründeki müzakerelerde de görebilirsiniz. Yüzde 1,4'lük bir ücret artışı teklifi varken, sektör büyük bir personel sıkıntısıyla boğuşuyor. O zaman artık bu zamanın adamı değilsin.” dedi.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın