Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İngiltere'de ortaya çıkan ve aralarında Hollanda’nın da bulunduğu Avrupa ülkelerinde ve ABD'de yayılan nedeni belirsiz hepatit virüsünün bulaştığı bir çocuğun hayatını kaybettiğini duyurdu.

Örgütten yapılan yazılı açıklamada, şimdiye kadar 11 ülkede nedeni bilinmeyen hepatit vakalarına rastlandığı ve vaka sayılarının en az 169 olduğu kaydedildi.

DSÖ Avrupa Bölgesi'nin Yüksek Patojen Tehditleri Ekibi Üyesi Richard Pebody, ABD'de yayın yapan sağlık haber sitesi Stat'a verdiği demeçte, hepatit vakalarının yüksek olmamasına rağmen kötü sonuçlar doğurduğunu belirtti.

Pebody, gizemli hepatit vakalarından yeni bir salgın çıkıp çıkmayacağının henüz netleşmediğini vurgulayarak, "DSÖ üyesi ülkelerin incelemede bulunması iyi olur." dedi.

Nedeni bilinemeyen gizemli hepatit vakaları
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) açıklamasına göre, ilk olarak 5 Nisan'da İskoçya'da 10 yaş altı 10 çocukta tespit edilen hepatit virüsü, 8 Nisan'da İngiltere genelinde yayılarak 64 çocuğa daha bulaştı.

Hepatit vakaları daha sonra bazı Avrupa ülkeleri başta olmak üzere İsrail ve ABD'ye de yayıldı. 21 Nisan itibarıyla DSÖ'ye İngiltere'den 114, İspanya'dan 13, İsrail'den 12, ABD'den 9, Danimarka'dan 6, İrlanda'dan 2, Hollanda ve İtalya'dan 4'er, Norveç ile Fransa'dan 2'şer ve Belçika'dan 1 hepatit vakası rapor edildi.

Hollanda’da Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) de geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, şuana kadar ülkede 4 vaka tespit edildiğini ve bu rakamın normalin çok üstünde olduğunu açıkladı.

Virüsün tespit edildiği çocuklarda son bir aydır sarılık, ishal, kusma ve karın ağrısı gibi belirtilerin görüldüğü, bazı vakaların ise ağır karaciğer iltihabı geçirerek karaciğer nakliyle tedavi edildiği bildirilmişti.

Vakalardan birinin hepatit taşıyan biri veya birkaç kişiyle teması nedeniyle oluştuğu, diğer vakaların virüsü nereden aldığının bilinmediği kaydedilmişti.

Covid-19'dan sonra ikinci küresel salgın şüphesi!
Hastalığın "gizemli" veya "nedeni belirsiz" olarak tanımlanması, akıllara Kovid-19 virüsünü getirirken yeni bir "küresel salgın" ihtimalini gündeme taşıdı.

DSÖ, bazı hepatit vakalarında Covid-19'un da tespit edildiğini, fakat hepatit vakalarının Covid-19 ile bağlantısının netleşmesi için vakaların genetik nitelendirmeye gitmesi gerektiğini açıkladı.

Karaciğerin iltihaplanması sonucu oluşan Hepatit, farklı şekillerde ortaya çıkabiliyor. Sebep genellikle spesifik bir hepatit virüsü, ancak ECDC'ye göre bu viral bir form almamış durumda. 

Bilim dergisi Science kısa süre önce Birleşik Krallık'ta hasta çocukların yarısında bir adenovirüs olduğunun saptandığını yazdı. Bu genellikle soğuk algınlıklarında görülen bir virüs ancak bununla hepatit arasında bir bağlantı olup olmadığı henüz net değil.

Science, İngiliz çocukların hiçbirinin COVID-19'a karşı aşılanmadığını, bu nedenle “Covid-19 aşıları bu hastalığa yol açtı” düşüncesinin ekarte edilebileceğini yazdı. Dergiye göre, koronavirüsün kendisi, tanımlanamayan toksinlere maruz kalma gibi bir rol oynayabilir.

Hastalığın "nedeni belirsiz" olarak tanımlanması, akıllara Covid-19 virüsünü getirirken yeni bir küresel salgın ihtimalini de gündeme taşıdı. Covid-19, henüz adı konmadan önce "gizemli bir akciğer rahatsızlığı" olarak tanımlanıyordu.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın