Hollanda'da çiftçiler, bugünlerde normalde olduğundan daha fazla tarlaya buğday ve arpa gibi tahıllar ekmeye başladı. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın bir sonucu olarak artan tahıl fiyatları, Hollanda’daki çiftçilerin de buğday ve arpa gibi ekinlere yönelmesine neden oldu. 

Şubat ortasından bu yana, buğdayın dünya ticaret fiyatı neredeyse yüzde 55 arttı. Bu nedenle çiftçiler açısından patates veya soğan yerine tahıl ekmek giderek daha cazip hale geldi. Hollandalı çiftçiler de dünyadaki hızlı artan tahıl fiyatlarından fayda sağlamayı düşünüyor. 

Hollanda’nın güneyinde 3000 çiftçinin dahil olduğu CZAW Tarım kooperatifinin tahıl yöneticisi Jurriaan Visser bu durumu, "Normalde tahıl fazla verim vermez. Ama şimdi durum farklı” şeklinde açıklıyor.

Yüzde 10'a kadar daha fazla tahıl
Visser, artan tahıl fiyatları nedeniyle kuruma bağlı çiftçilerin tahıl üretiminin, yüzde 5 ila 10 arasında artacağını düşünüyor.

On bin çiftçinin bağlı olduğu Agrifirm de önümüzdeki günlerde ve haftalarda daha fazla çiftçinin buğday ekeceğini tahmin ediyor.  

Yüzey alanı açısından, tahıllar Hollandalı çiftçiler için en önemli mahsullerden biri. CBS'nin 2021 rakamlarına göre Hollanda’da ekilebilir alanın yüzde 34'ü, yani 180.000 hektarında tahıl ekilmiş durumda. 

Hollanda’da patates ve soğan daha fazla verim sağlıyor ancak bu ürünleri birkaç mevsim ektikten sonra toprağa iyi geldiği için tahıl ekimi yapılıyor. 

Hayvan yemi veya ekmek
Hollanda'da yetiştirilen buğday ağırlıklı olarak hayvan yemi olarak kullanılıyor. Ekmek için ise ithal buğday kullanılıyor. 

Visser, Hollanda’da ekilen tahılın protein değerinin düşük olduğunu, bu tahılla yapılan ekmeğin daha sıkı bir forma sahip olduğunu ve genelde tercih edilmediğini belirtiyor.

Buna karşı, yerel üretime ve sürdürülebilirliğe yönelik artan ilgi bu durumu değiştiriyor. Visser’a göre, bazı fırıncılar özellikle Hollanda’da üretilen tahılı tercih ediyor.

Agrifirm'in sebze satış müdürü Aart den Bakker, Farm Dergisi’ne verdiği bir röportajda, hala şüpheleri olabilecek çiftçilere seslenirken, "Tüm risklere rağmen yoğun ürün alınan mahsuller mi yetiştireceğim?, yoksa ilkbahar tahılı gibi daha güvenli bir alternatifi mi tercih edeceğim? diye düşünebilirler ancak, hasat şimdiden, on yıllardır hiç bu kadar yüksek olmayan fiyatlarla, satılabilir” şeklinde açıklıyor.

Kış tahılı ve İlkbahar tahılı
Sonbaharda ekilen tahıl (kışlık tahıl) çiftçiye en fazla verimi sağlıyor. İlkbahar tahılı Şubat/Mart aylarında ekilebiliyor ve büyüme süresi kısa olduğu için daha çabuk hasat edilebiliyor ancak aynı çabuklukta da ekimin tekrarlanması gerekiyor. Aksi takdirde verim düşüyor.

Visser'e göre çiftçiler, toprağa iyi geldiği için birkaç mevsimden sonra farklı bir tahıl ekiyor. Ancak bunun dezavantajı, her ekimde gübre gibi maliyetlerin de artırıyor olması. 

Verim hayal kırıklığı yaratabilir
Girişimci kuruluş LTO Nederland bu gelişmede çiftçilerin hayal kırıklığı da yaşayabileceği uyarısını yapıyor. LTO’ya göre bazı çiftçiler yeterli alana sahip olsalar dahi, iyi bir hesaplama yapmadıkları zaman, yeterli verimi de alamayabilirler. Bunun yanı sıra gübre fiyatlarının tahıl fiyatları kadar hızlı artması da göz ardı edilemez bir durum.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın