Hollanda Veri Koruma Kurumu tarafından yapılan bir araştırma, Vergi Dairesi'nin 7 yıl boyunca, 2020'de yasaklanan Dolandırıcılık Uyarı Sistemi (de Fraude Signalering Voorziening - FSV)'ni kullandığını ortaya çıkarttı. Başka bir deyişle bu yöntem, Genel Veri Koruma Yönetmeliği (de Algemene verordening gegevensbescherming - AVG)'ni ihlal anlamına geliyor.

Binlerce masum insan mağdur edildi

AP raporu durumun ne kadar ciddi olduğunu gösterdi. Araştırmacılara göre, Vergi Dairesi 270.000'den fazla kişiyi "dolandırıcı veya potansiyel dolandırıcı" olarak FSV listesine kaydetmiş.

Hollanda Veri Koruma Kurumu (de Autoriteit Persoonsgegevens - AP) başkanı Aleid Wolfsen, "Tabii ki, Vergi Dairesi dolandırıcılıkla mücadele etmelidir." derken, "Ancak araştırmamız kurumun dolandırıcılık sinyallerini kesinlikle izin verilmeyen bir şekilde kaydettiğini ve kullandığını gösteriyor. Sonuç olarak masum insanlar mağdur edildi" şeklinde ifade kullandı..

AP'ye göre asıl ihlal, FSV'nin yasal bir dayanağının olmaması. Ancak ihlaller bununla bitmiyor.

AP yapılan ihlalleri şu şekilde sıralıyor: yasal temeli olmaksızın, kişisel veriler işlendi, bilgiler sistemde çok uzun süre saklandı, çok sayıda çalışan bu verilere ulaşabildi, bilgiler güncellenmedi ve bazı durumlarda yanlış kararlar alınmasına yol açtı.

5 bin ila 15 bin arası mağdur var

Geçtiğimiz dönem içinde ortaya çıkan skandallar da 5 ila 15 bin arası kişinin Vergi Dairesi mağduru olduğu ortaya çıkmıştı. Kurum şimdi de tüm mağdurların ve yaşadıkları zararın haritasını çıkarmaya uğraşıyor.

Ortaya çıkan son ihlalin yarattığı birçok olumsuz sonucun yaşanmış olacağı tahmin ediliyor.  Örneğin, kişilerin yaptığı geri ödeme düzenlemesi başvuruları reddedildi veya yapılan ödenek başvuruları tekrar tekrar gözden geçirildi, böylece insanlar daha uzun süre finansal belirsizlik içinde kaldı ve haksız yere sıkı denetime tabi tutuldu.

Mağduriyet Vergi Dairesi'nin dışına da sirayet etmiş

AP araştırması mağdurların, vergi dairesi dışında örneğin UWV, belediye veya DUO gibi diğer devlet kurumlarında da zarar gördüğüne dair işaretler olduğunu ortaya çıkarttı.

Vergi makamları araştırmanın devam ettiğini ve henüz elindeki FSV verilerinin başka kurumlarla da paylaşılıp paylaşılmadığının belirlenmediğini söylüyor.

İnsanlar FSV listesine dört farklı nedenle kaydedildi.

FSV; Vergi Daresi çalışanlarının dolandırıcılıktan şüphelendikleri vergi mükelleflerini listeledikleri, kurum içinde kullanıldığı bilinen ve 2020 yılında Gizlilik Yasası'nı ihlal ettiği için sonlandırılan bir sistem.

FSV kara listesine alınan isimler için 4 yöntem kullanılmış.  

Birinci yöntemde örneğin yapılan yüksek kesintiler nedeniyle düşük vergi ödeyen, yani kurum tarafından vergi beyannamesinin mantıklı olmadığına karar verilen kişiler FSV'ye girdi. 
Bir başka yöntemde, açıklanamayan harcamalarla ilgili araştırmalardan çıkan isimler  listeye alındı.

Üçüncü yöntem Meld Misdaad Anoniem gibi, vergi makamlarının dışından gelen raporlar nedeniyle ortaya çıkan kişilerin, FSV kara listesine alınması oldu.
Son yöntemde FSV kara listesine giren isimler, belediye veya UWV gibi başka bir devlet kurumu tarafından Vergi Dairelerine hakkında bilgi talebi sunulan kişilerden oluştu. 

AP'nin araştırma sonuçlarının Vergi Makamları için, örneğin para cezası gibi sonuçları olabileceği belirtiliyor. Ancak önce Maliye Bakanı Wopke Hoektra'nın raporu inceleyerek bir açıklama yapması bekleniyor.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU