Merkez İstatistik Bürosu (het Centraal Bureau voor de Statistiek -CBS) rakamlarına göre geçtiğimiz yıl 49 bin kişiye Hollanda vatandaşlığı verildi. CBS; bu rakamların, 2019'a göre iki katına çıktığını ve hatta neredeyse 90'lı yılların başlarında alınan rakamlara ulaştığını açıkladı.

Bilindiği üzere Hollanda'ya gelen bir göçmenin, vatandaşlık elde edebilmesi için prensipte Hollanda'da yasal olarak beş yıl yaşaması ve vatandaşlık entegrasyon sınavlarını geçmesi gerekmekte. Geçtiğimiz yıl buna ek olarak, yaklaşık 7 bin kişi, evlat edinme gibi diğer düzenlemeler yoluyla Hollanda vatandaşlığına geçti.

Açıklanan rakamlara bakıldığında, 2019'da vatandaşlığa geçen göçmenlerin çoğunun Suriye  doğumlu olduğu görülmekte. 2014 ve 2015 yıllarında Avrupa mülteci krizi sırasında Hollanda'ya gelen ve geçen yıl vatandaşlık hakkını edinen  Suriyeli kişilerin sayısı 15 binden fazla. Bu grubu 3 bin 6 yüz kişi ile Eritre, 2 bin kişi ile Sovyetler Birliği/Rusya ve 2 bin kişi ile Hindistan takip ediyor. Bunların yanı sıra Hollanda vatandaşlığı verilen vatansız veya vatandaşlığı bilinmeyen 9 bin kişi bulunuyor.

CBS 1990'ların sonundan beri vatandaşlığa kabul edilenlerin sayısının, hiç bu kadar yüksek olmadığını belirtiyor. Bu dönem içinde en yüksek rakam yaklaşık 79 bin göçmenin Hollanda vatandaşı olarak vatandaşlığa alındığı 1996 yılında görüldü. 90'ların ikinci yarısında ağırlıklı olarak Türkler, Faslılar ve eski Yugoslavya'dan göçmenler Hollanda'ya geliyordu.

CBS'e göre 2003 yılında başlatılan vatandaşlık entegrasyon sınavları, ülkeye gelen göçmen sayısını da düşürdü. 2003-2019 yılları arasında yıllık ortalama vatandaşlık alan kişi sayısı 20 bin civarında kaldı.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU