Bugün Başbakan Mark Rutte ve Sağlık Bakanı Hugo De Jonge tarafından verilecek basın toplantısında, hükümetin önümüzdeki dönem için uygulayacağı yeni korona tedbirleri açıklanacak. Ancak, Perşembe günü gece geç saatlere kadar süren Catshuis görüşmelerinden şimdiden bazı bilgiler sızmaya başladı. Basına sızan bu bilgilerde hükümetin kısa süreli kapanmaya ve sadece COVID-19 aşısı olan veya hastalıktan kurtulan kişilerin Korona Giriş Belgesi alabileceği 2G uygulamasına sıcak baktığı ortaya çıktı. 

NOS haber servisine göre kapanma 3 hafta sürecek. RTL Nieuws henüz kapanmanın ne zaman başlayacağı konusunda bir karar verilmediğini yazarken, AD gazetesi gece sokağa çıkma yasağının hükümetin listesinde olmadığını yazdı. Telegraaf ise okulların açık kalacağını yazdı.


2G uygulaması gündemde

Dün RIVM tarafından yapılan açıklamada, günlük vaka sayısının 16 bini geçtiği belirtildi. Hükümet; korona vaka sayısını azaltmak için kısa süreli sokağa çıkma yasağı getirmeye hazırlanırken bunun yanında 2G uygulamasını da yürürlüğe sokmayı düşünüyor. Bilindiği üzere bu hafta içinde gerçekleştirilen Salgın Yönetim Ekibi (het Outbreak Management Team - OMT) toplantısından kısa süreli ve daha hafif geçirilecek kapanma sonrasında, 2G olarak adlandırılan döneme geçilmesi tavsiyesinde bulunulmuştu.

2G politikası uygulanırsa sadece COVID-19 aşısı olan veya hastalıktan kurtulan kişiler Korona Giriş Belgesi alabilecek. Başka bir değişle; aşılanmamış kişiler ile negatif Korona testi sonucu olanların, artık cafe, restoran, sinema veya etkinlik gibi yerlere girmesine izin verilmeyecek. Hastalığı geçirenlere 365 gün geçerli olan bir İyileşme Sertifikası verilecek. 


Catering ve perakende satış yerleri

Basına sızan bilgilerden bir diğeri ise bar, cafe, restoran gibi yeme/içme endüstrisini ve perakende dükkanlarını yakından ilgilendiriyor. Hükümet, muhtemelen bu işletmelerin çalışma saatlerini birkaç hafta boyunca sınırlandıracak. Buna göre mağaza ve restoranlar saat 19.00’da kapılarını kapatmak zorunda olacak. Bu dönem içinde hükümet yetkilileri tekrar bir değerlendirme yapacak. 


Korona Geçiş Belgesi kontrollerinin; dükkanlar, işyeri ve yüksek öğrenim gibi yerlerde zorunlu hale getirilmesi düşüncesi de masadan kaldırılmış değil. Ancak bunun için bir mevzuat değişikliğinin yapılması gerekmekte. Bu nedenle şuanda böyle bir uygulamaya geçiş yapılıp yapılmayacağı bilinmiyor. 

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU