Hollanda Sigortacılar Birliği'ne göre, giderek daha fazla girişimci, sigorta şirketini dolandırmaya çalışıyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 13 bin kişinin sigorta şirketinden para almak için hile yaptığı ortaya çıkartıldı. Dolandırıcılar bu hilelerinde başarılı olsaydı, sigorta şirketleri toplamda 88 milyon euro haksız ödeme yapmış olacaktı.

Hollanda Sigortacılar Birliği'nden Richard Weurding konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 2019'da dolandırıcılık yapan 125 şirket ortaya çıkartıldığını, bu sayının 2020'de 172'ye yükseldiğini, bu yıl ise şuana kadar 200 şirketin tespit edildiğini belirtti.

Sigortadan para almak için yapamayacakları yok

Sigortacılara göre; dolandırıcılık vakaları artışında, korona krizi de rol oynuyor. Örneğin, geçen yıl Mart ayında zorunlu olarak kapanan ve cirosu aşırı düşen bir restoran sahibinin, kendi işyerinde yangın çıkartarak, sigortadan para almaya çalıştığı ortaya çıktı. Ancak çıkan yangında tüm bina yandı ve yürütülen soruşturmada, bunun kasten yapıldığının belirlenmesi üzerine restoran sahibi, mülk sahibine 56.000 euroluk tazminat ödemek zorunda kaldı ve başka bir şüpheliyle birlikte üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.

En fazla kasko dolandırıcılığı yapılıyor

Her ne kadar 2019 yılında ortaya çıkartılan 96 milyon euroluk sigorta dolandırıcılığı miktarı geçen yıla göre yüksek olsa da geçen yıl dolandırıcıların sayısında artış var.

En sık yapılan dolandırıcılık türü kasko sigortalarında yaşandı. Kaza sonucu sigortaya yapılan beyanlarda, hasarın daha fazla gösterilmeye çalışıldığı görüldü.

Weurding genelde sigortayı yaptırırken insanların doğruları beyan etmediğine de dikkat çekti. "İnsanlar yanlış bilgi veriyor, böylece sigortacı esas durumu göremiyor" diyen Weurding,  "Sonuç olarak, prim yanlış hesaplanıyor ve daha düşük ayarlanmış oluyor." şeklinde konuştu.

Dolandırıcılar sisteme işleniyor

Bir kişinin herhangi bir dolandırıcılık yaptığı tespit edildiğinde, sigortacılara özel merkezi bir sistemde kayıt altına alındığını belirten  Weurding, böyle bir kişi yeni bir sigorta poliçesi yaptırmak istediği anda şirkete bir uyarı geldiğini belirtti.

Weurding, "Bu, otomatik olarak artık sigorta yaptıramayacağınız anlamına gelmiyor ancak sigorta şirketi bazı kısıtlayıcı koşulları dayatabilir.  Bu tam olarak kişinin nasıl bir dolandırıcılık yaptığına bağlı" dedi.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU